Nisu samo godine problem: Tri razloga zašto je Bajdenov rejting dostigao dno (dna)

Popularnost američkog predsednika Džozefa Bajdena ove nedelje je dostigla novo dno

Anketa Univerziteta Monmut pokazala je da 61 odsto ispitanika ne odobrava radni učinak aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena. Na nacionalnom nivou, njegova popularnost je sa manje od 40 odsto na rekordno niskom nivou.

Jedan od glavnih razloga niskog nacionalnog rejtinga su godine američkog lidera. Bajden je najstariji predsednik u istoriji SAD, ali postoje još tri razloga zašto mnogi Amerikanci neće podržati Bajdena sledeće godine, navodi "RilKlirVajer".

Rastuća inflacija

Bajdenov ekonomski program "Bajdenomiks" učinio je Amerikance siromašnijim, a ne bogatijim. Svakog dana Amerikanci osećaju bolno visoke cene u prodavnici, na benzinskoj pumpi i računima za komunalne usluge. Danas je sve skuplje nego što je bilo.

Inflacija u SAD je sada dvostruko veća nego kada je predsednik Bajden preuzeo dužnost. Inflacija u proseku iznosi 5,8 odsto, što je dvostruko više pod Bajdenovim predsedništvom nego pod četiri predsednika pre njega.

"Fajnenšel tajms" je objavio anketu koja pokazuje da 70 odsto američkih glasača veruje da je Bajdenova politika naškodila američkoj ekonomiji ili nije imala nikakvog uticaja, ostavljajući samo 14 odsto glasača koji veruju da su finansijski bolje nego ranije.

Besmislena energetska politika

Za vreme Bajdena, cene struje su skočile za 24,3 odsto. Amerika je nekada bila svetski lider u pouzdanoj, čistoj i pristupačnoj energiji.

Nedavno su na Konferenciju UN o klimatskim promenama (samit KOP28) u Dubaiju svetski lideri doleteli svojim privatnim avionima kako bi svetu predstavili svoju najnoviju agendu borbe protiv klimatskih promena i pozvali na eliminaciju fosilnih goriva, dok su sagorevali fosilna goriva (koja emituju CO2) da bi tamo stigli.

Bajdenov izaslanik za klimu, Džon Keri, pozvao je svet da u potpunosti eliminiše proizvodnju uglja, od kojeg se dobija četvrtina električne energije u Americi.

Otvorena granica

Kriza na granici je izmakla kontroli. Početkom decembra, na granici sa Meksikom registrovano je više od 12.000 migranata, što je najveći broj ikada zabeležen u jednom danu.

Politika otvorenih granica američkog predsednika Bajdena našla se na udaru kritika i nakon što je nedavno ilegalni migrant ubio 11-godišnju devojčicu u Teksasu.