Svet

Borelj upozorava Evropu: U opasnosti smo, spremite se za dugoročni sukob protiv Moskve

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost rekao je da Evropa ne sme dozvoliti Putinu da pobedi
Borelj upozorava Evropu: U opasnosti smo, spremite se za dugoročni sukob protiv MoskveGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Ako pustimo predsednika Rusije Vladimira Putina da pobedi u Ukrajini, ako dozvolimo da se tragedija koja je u toku u Gazi nastavi, evropski projekat bi mogao biti nepovratno oštećen, poručio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je na "Iksu" upozorio da je Evropa u opasnosti.

On je upozorio članice Evropske unije da je Rusija strateška pretnja po Evropu i da budu spremne za "dugoročni sukob visokog intenziteta protiv Moskve".

"Zasučimo rukave da to izbegnemo", rekao je Borelj.

Šef evropske diplomatije je, pored toga, priznao da je EU u celini pružila mnogo veću pomoć Ukrajini, nego Sjedinjene Američke Države, iako je sada pod znakom pitanja da li će se takva pomoć nastaviti.

"Da li će se nastaviti jedinstvo EU po ovom pitanju, hoće li SAD nastaviti da pomažu pod novim predsednikom i čak pre njegovog izbora...na ova pitanja je neophodno odgovoriti. Mi u Evropi moramo da se odazovemo i, po mom mišljenju, moramo aktivno stati na stranu Ukrajine, treba raditi više i brže, jer Rusija za EU predstavlja stratešku pretnju", poručio je Borelj.

On je priznao i da je EU u svojoj težnji da se oslobodi "energetske zavisnosti od Rusije" zamenila jednu zavisnost drugom i za to je platila ekonomsku cenu.

Prošle nedelje je Borelj rekao da će Evropski savet razgovarati o proširenju, posebno u slučaju Ukrajine.

"Ukrajina je učinila neverovatan napor da ispuni uslove. Mi u Komisiji smo dali pozitivnu ocenu i nastavićemo da branimo pozitivnu ocenu za otvaranje pregovora sa Ukrajinom", naglasio je Borelj.

image