Huti proglasili opštu mobilizaciju radi ulaska u rat na strani Hamasa

U Jemenu je mobilizacija pokrenuta u svim okruzima, a do sada su se dobrovoljno prijavile desetina hiljada mladih ljudi

Jemenski Huti sprovode opštu mobilizaciju kako bi pripremili borce za učešće u ratu na strani palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, saopštili su iz ovog pokreta.

"U znak podrške našem narodu u Pojasu Gaze, mobilizacija je pokrenuta u svim okruzima, otvoreni su kampovi za obuku, desetine hiljada mladih ljudi dobrovoljno su se prijavili da uče vojne veštine, a nekoliko grupa je već savladalo obuku u raznim delovima Jemena", rekao je predstavnik rukovodstva Huta za "RIA Novosti".

On je naglasio da je "ova narodna armija" mobilisana da podrži narod u Gazi, koji je podvrgnut genocidu od strane izraelske okupacione vojske uz podršku SAD, "ako budu postojali uslovi i mogućnosti da se dođe do Pojas Gaze i učestvuje u vojnim operacijama".

Ministarstvo odbrane SAD ove nedelje je najavilo uspostavljanje nove multinacionalne bezbednosne inicijative u Crvenom moru, protiv napada koji izvode jemenski pobunjenici Huti na trgovačke brodove.

Inicijativa će okupiti nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Bahrein, Kanadu, Francusku, Italiju, Holandiju, Norvešku, Sejšele i Španiju, objavljeno je iz Pentagona.

Napadi na brodove u Crvenom moru uvećavaju i probleme oko transporta prekookeanskog tereta, pa se izvoznici bore da pronađu načine, uključujući i vazdušne puteve, kako bi vitalno važnu robu dopremili do kupaca.

Kompanije sada pokušavaju da pređu na takozvani intermodalni transport da bi održale globalne lance snabdevanja, što uključuje kombinovani morski i vazdušni put, naveo je Rojters.

Glavni operativni direktor za vazdušni transport vodećeg nemačkog špeditera "Helman Vorldvajd Logistiks", Jan Klajn Lasthues, kaže da to znači da roba prvo treba da se transportuje morem do luke u Dubaiju, odakle se prevozi vazdušnim putem.

"Ovaj alternativni put omoguđava kupcima da izbegnu opasnu zonu u Crvenom moru i dugo putovanje oko juga Afrike", rekao je Klajn Lasthues.

Naveo je da su mnogi trgovci, posebno u modnoj industriji, već promenili način uvoza, napuštajući pomorski transporta kao dominantan vid.

Huti, koji imaju vlast u severnom Jemenu i kontrolišu veći deo jemenske obale Crvenog mora, ranije su upozorili da nameravaju da napadnu sve brodove za koje posumnjaju da plove ka Izraelu ili iz ove zemlje.

Oni su u početku ciljali samo brodove koji su bili povezani sa Izraelom, međutim, kako izveštavaju mediji, u poslednjih nekoliko dana, na meti su se našli i brodovi koji plove pod zastavama drugih zemalja.