Izbrisali ruske žrtve: Objavljen godišnji izveštaj, ni reči o ubijenim ruskim novinarima

Reporteri bez granica saopštili su da je u godini za nama ubijeno 45 novinara. Brojka je, ipak, nešto veća

Organizacija Reporteri bez granica saopštila je da je broj novinara koji su poginuli na dužnosti najmanji od 2002. godine, uprkos zaoštravanju rata na Bliskom istoku.

U 2023. godini stradalo je 45 novinara, što je za 16 manje nego 2022. godine, kada je ubijeno njih 61. Ovo je najmanja cifra zabeležena od 2002. godine (33). U 2012. i 2013. godini ubijeno je više od 140 novinara, uglavnom u ratovima u Siriji i Iraku.

Međutim, uređivačka politika Reportera bez granica nije dozvolila da se ruski ratni dopisnici agencije "RIA Novosti" i VGTRK Rostislav Žuravljev i Boris Maksudov uključe u godišnji izveštaj o novinarima koji su poginuli na dužnosti.

Reporteri bez granica dalje navode da su 23 novinara ubijena tokom izveštavanja u ratnim zonama, a većina njih u sukobu između Hamasa i Izraela.

U izveštaju se, međutim, ne pominje dopisnik "RIA Novosti" Rostislav Žuravljev koji je ubijen u julu, tokom ukrajinskog granatiranja.

Tom prilikom povređeni su i fotoreporter agencije Konstantin Mihalčevski, novinar lista "Izvestija" Roman Polšakov i snimatelj Dmitrij Šilkov.

Krajem novembra ove godine stradao je i dopisnik ruske televizije "Rusija 24" Boris Maksudov (38), koji je preminuo od povreda zadobijenih u ukrajinskom granatiranju regiona Zaporožje.

Maksudova je Ordenom za hrabrost posthumno odlikovao predsednik Rusije Vladimir Putin. On je nagrađen "za smelost i hrabrost iskazanu u obavljanju profesionalne dužnosti".

Maksudov, koji je imao 38 godina, ranjen je u napadu ukrajinskog drona kod Zaporožja. Ranjenog su ga prevezli u Džankoj na lečenje, ali je usput preminuo. Ovaj novinar je više puta odlazio na front i bio jedan od onih koji prenosi vesti sa prvih linija, rame uz rame sa ruskom vojskom.