Amerika preti Kini "paklenim" sankcijama: Odustanite od Tajvana

Moramo da se suprostavimo Pekingu, zato ću nastojati da stvorim snažnu dodatnu zaštitu za Tajvan, poručuje američki senator Lindzi Grejem

Američki republikanski senator Lindzi Grejem obećao je da će izraditi nacrt "paklenih" sankcija Kini u slučaju da ta zemlja preduzme mere da vrati kontrolu nad Tajvanom.

Na taj način Grejem je odgovorio na članak "En-Bi-SI njuza", u kojem se navodi da je kineski predsednik Si Đinping rekao američkom predsedniku Džozefu Bajdenu tokom samita APEK-a u novembru, da je "Kina posvećena mirnom ponovnom ujedinjenju sa Tajvanom".

Prema rečima senatora, vest je, na način na koji je predstavljena, "više nego uznemirujuća".

"Radiću sa demokratskim i republikanskim senatorima na dve stvari: prvo, da stvorim snažnu dodatnu zaštitu za Tajvan, a drugo, da pripremimo nacrt paklenih sankcija koje će se uvesti Kini ako preduzme akciju da zauzme Tajvan", naveo je Grejem.

On veruje da postoji snažna dvostranačka podrška da se suprotstavi Kini.

Ranije je portparol za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao da se Sjedinjene Države pridržavaju principa "jedne Kine" i da ne podržavaju nezavisnost Tajvana.

Kirbi je doda da je predsednik Kine "otvoreno i jasno" govorio o želji za ponovnim ujedinjenjem, napomenuvši da to "nije nešto novo".

Kina je više puta pozivala Sjedinjene Države da poštuju princip "jedne Kine", da prestanu da šalju oružje na Tajvan i podrže mirno ponovno ujedinjenje ostrva sa kopnom.