Šta znači imenovanje specijalnog tužioca za istragu o Trampu?

Sve je verovatnije da će bivši američki predsednik biti optužen, tvrdi nekadašnji ministar pravde SAD

Samo nekoliko dana nakon što je Donald Tramp najavio kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godine, američki ministar pravde Merik Garland imenovao je specijalnog tužioca koji će voditi istragu o bivšem predsedniku Sjedinjenih Država.

Prilikom imenovanja Džeka Smita za specijalnog tužioca, Garland je posebno ukazao upravo na činjenicu da je Tramp najavio kandidaturu u istoj nedelji, kao i na najave da aktuelni predsednik Džo Bajden namerava da se kandiduje za reizbor.

Džek Smit će na funkciji specijalnog tužioca nadgledati postupak o Trampovom rukovanju osetljivim vladinim dokumentima pronađenim u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, kao i o pokušajima da se ometa miran prenos vlasti na predsedničkim izborima 2020. godine, odnosno upad na Kapitol.

Smit je nakon imenovanja izjavio da će u svom radu biti nezavisan, kao i da će nastojati da istraga napreduje ubrzano i efikasno.

Iako imenovanje Smita znači da će se istrage fokusirati na Trampovu ulogu u ovim radnjama, to ne znači da će protiv bivšeg predsednika biti podignuta optužnica, ističe Si-En-En.

Specijalni tužilac će dobiti poseban budžet, a pored toga će mu na raspolaganju biti sva pravna sredstva, uključujući i pravo da Trampa pozove da svedoči pred sudom. 

Ukoliko bi optužnica protiv bivšeg predsednika na kraju bila podignuta, upravo bi tim specijalnog tužioca učestvovao u sudskom procesu.

Kada je reč o demonstrantima koji su upali na Kapitol, Smitov tim će istraživati da li ima onih koji su prekršili zakon kako bi ometali miran prenos vlasti nakon predsedničkih izbora 2020. godine, kao i da li je bilo protivzakonitih radnji tokom glasanja 6. januara. Sa druge strane, istraga o pojedincima koji su upali u Kapitol ostaće u nadležnosti tužilaštva u Vašingtonu.

Si-En-En navodi da nije određen rok za završetak istrage o Trampu, a kritičari sadašnjih pravila koja se tiču rada specijalnog tužioca navode da ona dozvoljavaju odugovlačenje procesa.

Bivši ministar pravde: Tramp će verovatno biti optužen

Bivši ministar pravde SAD Bil Bar rekao je da postoji legitimna osnova za podizanje optužnice protiv  Trampa zbog poverljivih dokumenata koja je navodno odneo u Mar-a-Lago.

On je za Pi-Bi-Es naveo da ministarstvo pravde ima dovoljno dokaza da optuži bivšeg predsednika, te da je "sve verovatnije" da će Tramp na kraju i biti optužen.

Bar je dodao da bivši predsednik treba da bude optužen ukoliko ministarstvo pravde bude dokazalo da je zaista reč o veoma osetljivim dokumentima i ujedno pokaže da je predsednik svesno bio umešan u obmanu vlade i "igranje igrica" nakon dobijanja sudskog poziva.

Tramp: Politizacija pravosuđa u SAD

Sa druge strane, Donald Tramp je reagovao na imenovanje specijalnog tužioca, rekavši da već šest godina prolazi kroz ovaj proces, te da više neće da učestvuje u tome.

"Nadam se da republikanci imaju hrabrosti da se suprotstave ovome", rekao je bivši američki predsednik.

On je imenovanje Smita za specijalnog tužioca opisao kao "najgoru politizaciju pravosuđa u našoj zemlji".

"To nije prihvatljivo. To je tako nepravedno", rekao je Tramp za Foks.