Svet

Evropa traži umereniji pristup Kini

Sada mnogi žele da vide da postoje dva poretka u svetu, rekao je Makron, ali to je ogromna greška, i za SAD, i za Kinu
Evropa traži umereniji pristup Kini© © Ju Peng

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u petak na popravljanje odnosa sa Pekingom i na odupiranje pokušajima da se svet ponovo podeli na blokove.

To je usledilo nakon sličnih apela nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je ranije ovog meseca posetio Kinu, i pokušaja holandskog premijera Marka Rutea da koordiniše napore sa drugim ključnim državama za proizvodnju čipova u odupiranju pritisku Amerike, prenosi "Blumberg".

Ova promena predstavlja diplomatsku pobedu za Sija. Protekli period karakterisalo je pogoršanje odnosa Pekinga sa SAD. U oktobru je predsednik Džo Bajden ograničio prodaju poluprovodnika i opreme za proizvodnju čipova Kini. Cilj ove mere je nastojanje SAD da zaustavi ekonomski razvoj Kine. Predsednik Bajden je zatražio od svojih ključnih saveznika da se povinuju njegovoj odluci, što je izazvalo strah od nove podele u globalnoj ekonomiji.

Nove pukotine u transatlantskim odnosima

Francuski predsednik Emanuel Makron suprotstavio se ideji o podelama u svetu na sastanku ekonomskih lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Bangkoku: "Sada mnogi žele da vide da postoje dva poretka u svetu", rekao je Makron. "To je ogromna greška, i za SAD i za Kinu. Potreban nam je jedinstveni globalni poredak."

Komentari na izjavu francuskog lidera pokazuju da Evropa traži umereniji pristup prema Kini. Dok su u nekim evropskim prestonicama učestali pozivi da se pooštri stav prema Pekingu povodom pitanja "ljudskih prava i demokratije", američka kontrola nad izvozom čipova, koja bi se uskoro mogla proširiti i na druge strateške tehnologije, pomerila je fokus rasprava sa zabrinutosti zbog Kine na odnose EU sa SAD.

"Sada, pošto je postalo očigledno da Nemačka ide ka recesiji i da se Evropa suočava sa zimom bez jeftine ruske nafte i gasa, ima veoma malo želje za konfrontaciju sa Pekingom", rekao je Noa Barkin, urednik kineske "Rodijum grupe."

"Pored sve zapaljive retorike o `suprotstavljanju Siju`,  o`stvaranju zajedničkog evropskog fronta` i `ublažavanju rizika od ekonomske saradnje sa Kinom`, akcije protiv Pekinga tokom proteklog meseca mogu se smatrati bezuspešnim", ocenjuje on. "Ukoliko se s tim nastavi, to bi moglo označiti novu pukotinu u transatlantskim odnosima. Već vidimo neke od tih pukotina u reakciji Evrope na nedavni pokušaj zaustavljanja izvoza američke tehnologije u Kinu."

Kako navodi "Blumberg", kineski predsednik je pokušao da iskoristi ove podele na svom šestodnevnom putovanju, tokom kojeg je prisustvovao samitu Grupe 20 na Baliju i samitu organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) na Tajlandu i imao sastanke sa ukupno dvadesetak svetskih lidera. Na sastanku sa Markom Ruteom na Baliju, predsednik Si Đinping je pozvao holandskog lidera da izbegne ekonomsko "razdvajanje", budući da SAD vrše pritisak na neke kompanije koje su značajne u proizvodnji čipova.

"Moramo se suprotstaviti politizaciji ekonomskih i trgovinskih pitanja i održati stabilnost globalnog industrijskog lanca i lanaca snabdevanja", rekao je Si Ruteu u utorak. Kineski lider je, takođe, pozvao na povećanje saradnje u visokotehnološkoj proizvodnji sa Južnom Korejom na sastanku sa predsednikom Jon Suk Julom.

U petak je holandska ministarka spoljne trgovine Lisje Šrajnemaher izjavila da SAD ne bi trebalo da očekuju da će Holandija u potpunosti usvojiti američki pristup izvoznim ograničenjima prema Kini.

"Holandija neće u svemu slediti američke mere", rekla je Šrajnemaherova u intervjuu holandskom listu objavljenom u petak. "Mi donosimo sopstvene procene, ali to radimo u konsultaciji sa partnerskim zemljama, kao što su Japan i SAD."

Dva slona u džungli

Samit Bajdena i Sija pokazao je da najveće svetske ekonomije razumeju svoju odgovornost za prevazilaženje podela, ali da ipak ostaje opasnost od daljeg razdvajanja, rekla je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.

„Mi živimo u svetu koji se kreće od jednog šoka ka drugom, kao što su pandemija, rat, inflacija, porast troškova života", rekla je ona za televiziju "Blumberg" u subotu. „A ako tome dodamo opasnost od fragmentacije svetske ekonomije, to bi bilo dolivanje benzina na vatru. Niko od toga nema koristi.”

Pokušaji SAD da ograniče trgovinu sa Kinom naišli su na kritike i u Aziji, gde su države poput Singapura upozorile da ne žele da ekonomski izoluju Peking. Mnoge vlade u regionu, takođe, smatraju da je putovanje predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi na Tajvan bilo nepotrebno provokativno.

Izgledalo je da je Bajden ublažio svoju antikinesku retoriku nakon sastanka sa Sijem, rekavši novinarima da ne vidi "bilo kakav neposredan pokušaj" Kine da napadne Tajvan. On je jasno stavio do znanja da se američka politika prema Tajvanu "uopšte nije promenila", dodajući da je predsednik Kine tokom sastanka bio "direktan."

Iako su najvažniji evropski lideri sve otporniji na rastući pritisak Vašingtona, oni su daleko od postizanja konsenzusa o tome kako da se nose sa "sve agresivnijom Kinom." Evropska unija je Kinu označila kao "sistemskog rivala", ali politika širom kontinenta u odnosu na Kinu ostaje veoma podeljena.

Neke zemlje, tvrdi "Blumberg", gledaju na ekonomski uticaj Pekinga na evropski kontinent s posebnom zebnjom. Finska premijerka Sana Marin upozorila je u četvrtak na rastuću tehnološku zavisnost Evrope od Kine, ističući "rizik od prevelikog oslanjanja na autoritarni režim."

Sve u svemu, izgleda da Evropa sve češće razmišlja o "srednjem putu" u odnosima sa Pekingom. U metafori tokom svog govora na samitu APEK-a, Makron je uporedio SAD i Kinu sa "dva slona" u džungli: "Ako postanu veoma nervozni i započnu rat, to će biti veliki problem za ostatak džungle", rekao je Makron. "Slonovima je potrebna saradnja sa drugim životinjama."

image