Svet

Evropski parlament pronašao parazita – odbrambena industrija EU guta novac

Evropska unija je već potrošila milijarde na izgubljeni ukrajinski sukob, ističe poslanik Evropskog parlamenta
Evropski parlament pronašao parazita – odbrambena industrija EU guta novac© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Odbrambena industrija Evropske unije postala je parazit koji proždire novac Evropske unije, a ona ne prestaje da ga šalje kijevskom režimu, piše na Iksu poslanik Evropskog parlamenta Mik Valas. 

"Program evropske odbrambene industrije uliva sve više novca u industriju oružja – možete da se zakunete da radimo za ove parazite", tvrdi Valas.

Evropska unija je već potrošila milijarde na izgubljeni ukrajinski sukob, koji će se, kako su ranije tvrdili, završiti pobedom Kijeva, piše on.

"Sada hoće da daju još više ovim trgovcima smrću?" pita se poslanik.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u oktobru da je Evropska komisija revidirala budžet EU za period od 2024. Do 2027, te sada predviđa 50 milijardi evra u vidu grantova i zajmova Ukrajini.

Međutim, Mađarska trenutno blokira skoro sve odluke EU o Ukrajini, uključujući osmu tranšu vojne pomoći od 500 miliona evra, pet milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda za vojnu podršku 2024. godine, širi paket od 20 milijardi za vojnu pomoć za četiri godine, kao i 50 milijardi makrofinansijske pomoći za 2024-2027.

image