Svet

Da li je Izrael spreman da ratuje na dva fronta

Vašington sasvim sigurno ne želi da se rat proširi van teritorija naseljenih Palestincima
Da li je Izrael spreman da ratuje na dva fronta© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Iako je delovalo da Izrael ne želi da otvori drugi front na severu, na granici s Libanom, izjave tamošnjeg ministra odbrane Joava Galanta da IDF neće oklevati da se suprotstavi libanskim borcima Hezbolaha ukoliko se ne povuku dalje od reke Litani koja je na oko 20 kilometara od granice, idu u prilog tezi da postoji ozbiljna opasnost od novog sukoba u južnom Libanu.

S tim u vezi je i podatak da su Izraelci evakuisali skoro sva svoja naselja u blizini granice s Libanom, ali i izjave Tel Aviva da je spreman za kopnenu operaciju protiv Hezbolaha, dok borba protiv Hamasa još nije završena, niti je dala bilo kakve rezultate.

Treba imati u vidu da je ovo možda samo vežba prikupljanja informacija kako bi se izvršio pritisak na Iran.

Ipak, ukoliko se Izrael stvarno sprema na novu akciju, situacija bi mogla izmaći kontroli. Teško je zamisliti da se izraelska vojska može boriti na dva fronta kada ne može da se nosi ni s Hamasom, koji je mnogo manji i slabije naoružan od Hezbolaha, za koji pak njihov portparol Muhamed Afif tvrdi da je dosad angažovao tek pet odsto svojih snaga, te da su spremni za svaki scenario.

Pored vesti o izraelskim planovima za invaziju na Liban, pojavile su se informacije i o spremnosti Amerike da započne rat protiv jemenskih Huta, koji su blokirali brodski saobraćaj u Crvenom morom stalnim vazdušnim napadima.

Imajući sve navedeno u vidu, kao i nedavnu posetu šefa Pentagona Lojda Ostina Izraelu, ukoliko premijer Benjamin Netanijahu ne promeni svoju strategiju, suočiće se sa strateškim porazom. Vašington je više puta signalizirao Tel Avivu da mu je dosta onoga što se dešava u Gazi, dok sasvim sigurno ne želi da se rat proširi van teritorija naseljenih Palestincima.

Nedostatak odgovora Zapada na hiljade ubijene palestinske dece moralno degradira Evropu i Ameriku, razotkrivajući dvostruke standarde Zapada i potkopavajući sve njegove napore da demonizuje Rusiju zbog rata u Ukrajini.

image