"Meta" cenzuriše propalestinske sadržaje na svojim društvenim mrežama

Prošle godine, "Meta" je saopštila da namerava da izmeni svoje sisteme moderiranja sadržaja kao odgovor na preporuke svog nadzornog odbora - ali HRV je u izveštaju naveo da oni to nisu učinili

"Meta", gigant koji upravlja Fejsbukom, Instagramom i drugim popularnim društvenim mrežama, sistematski cenzuriše propalestinski sadržaj tokom tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa, tvrdi organizacija "Hjuman Rajts Voč" (HRV).

U izveštaju objavljenom u sredu, ta organizacija je navela da je kompanija koju predvodi Mark Zakerberg uklonila ili potisnula veliki broj propalestinskih objava iz različitih razloga.

To uključuje "prekomerno oslanjanje" na automatizovane alate za moderiranje sadržaja i ono što se naziva "neopravdanim uticajem vlade".

"Metina cenzura sadržaja u znak podrške Palestini dodatno je uvredljiva u trenutku kada neopisiva zverstava i represija već guše prava Palestinaca na izražavanje", zapazila je vršilac dužnosti saradnika direktora za tehnologiju i ljudska prava HRV-a Debora Braun.

Ona je dodala da su "društvene mreže ključna platforma koja ljudima omogućava da ukažu na zloupotrebe, dok Metina cenzura doprinosi brisanju patnje Palestinaca".

HRV je ispitao preko 1.000 slučajeva "Metine" cenzure u 60 zemalja, navodi se u izveštaju, i pronašao "obrazac neopravdanog uklanjanja i potiskivanja govora", koji je uključivao "mirno izražavanje podrške Palestini".

Dodaje se i da je u desetinama slučajeva ta kompanija uklonila objave koji prikazuju krizu u Gazi. "Meta" je to opravdala pozivanjem na politike platforme o "nasilnom i eksplicitnom sadržaju, i podsticanju i govoru mržnje".

Ranije ove nedelje, "Metin" nezavisni nadzorni odbor kritikovao je tu firmi zbog uklanjanja sadržaja koji su prikazivali razmere patnje u Gazi.

Kopredsedavajući odbora Majkl Mekonel rekao je da takve objave pružaju "različite informacije o značajnim događajima".

Prošle godine, "Meta" je saopštila da namerava da izmeni svoje sisteme moderiranja sadržaja kao odgovor na preporuke svog nadzornog odbora - ali HRV je u izveštaju naveo da oni to nisu učinili.

"Umesto umornih izvinjenja i praznih obećanja, 'Meta' bi trebalo da pokaže da je ozbiljna u rešavanju problema sa cenzurom u vezi sa Palestinom jednom zauvek", insistirao je Braun.