Svet

Državno tužilaštvo traži izveštaj o izbornim nepravilnostima u Marikopi

Na dan izbora nepravilnosti su zabeležene na ukupno 60 biračkih mesta
Državno tužilaštvo traži izveštaj o izbornim nepravilnostima u Marikopiwww.globallookpress.com © Consolidated News Photos/Rod Lamkey - CNP

Državno tužilaštvo Arizone zatražilo je od vlasti u okrugu Marikopa da dostave potpun i detaljan izveštaj u vezi sa nepravilnostima na dan izbora za američki Kongres.

"Ove žalbe prevazilaze puke spekulacije i uključuju iskaze svedoka iz prve ruke koji izazivaju zabrinutost kada je reč o poštovanju izbornog zakona u okrugu Marikopa u Arizoni", navodi se u pismu tužilaštva.

I pored toga što su samo dan pre izbora sve mašine proverene, lokalne vlasti su 8. novembra (na dan izbora) zabeležile probleme na ukupno 60 biračkih mesta i to u prvih pola sata od početka glasanja.

Iz jedinice za integritet izbora državnog tužilaštva traže dodatna pojašnjenja usled velikog broja izveštaja posmatrača i glasača, ali i priznanja vlasti da je došlo do "široko rasprostranjenih" problema tokom izbora.

Od lokalnih vlasti se traži da dostave spisak lokacija na kojima su zabeleženi problemi, kao i spisak svih problema sa kojima su se birači susreli.

Pored toga, državno tužilaštvo traži pristup izveštaju o svim promenama u podešavanju štampača glasačkih listića i izveštaj o tome kada je utvrđeno da su neujednačene postavke konfiguracije osnovni uzrok problema.

Vlasti Marikope moraće da pokažu i kojim su se standardima rukovodili prilikom podešavanja štampača, ali i koji metod su koristili za ažuriranje podešavanja štampača na svakom biračkom mestu, kao i kada su te promene izvršene.

Zvaničnici u Arizoni ranije su odbacili svaku mogućnost da je došlo do ilegalnih radnji, ali su priznali da glasanje nije prošlo "savršeno".

Inače, okrug Marikopa koji ima oko 4,4 miliona stanovnika, četvrti je najveći u Sjedinjenim Američkim Državama. 

image