Hil o izborima: Međunarodni posmatrači uočili brojne nedostatke

Srbija mora da postigne vladavinu prava, poručio je američki ambasador

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil objavio je poruku povodom izbora navodeći da su međunarodni posmatrači uočili brojne nedostatke, te da se Vlada SAD raduje nastavku saradnje sa Vladom Srbije po pitanjima od obostranog interesa.

"Međunarodni posmatrači su otkrili brojne nedostatke u ovim izborima. Jako je važno da Srbija sarađuje sa međunarodnim posmatračima povodom tih problema", rekao je ambasador na Iksu.

Kako je dodao, postoji mnogo stvari koje Srbija mora da postigne da bi bila spremna da u potpunosti postane deo porodice zapadnih zemalja, a jedna od njih je vladavina prava.

"Problem je za svaku državu je kako da posle izbora bude otporna u trenutku u kome niko nije naročito zadovoljan ovim drugim", rekao je Hil ocenjujući da su izbori "stres-test" za demokratiju i da bi Srbija trebalo da se pozabavi tim problemima pomoću svojih institucija.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na izborima 17. decembra u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) bilo 109 prigovora i tri žalbe manje nego na izborima u aprilu 2022. godine.

Ona je na televiziji "Pink" izjavila da je u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) za beogradske izbore bila samo jedna žalba, da opozicija nije imala razloge da se žali i da je "tek tako" zatražila poništavanje svih izbora.

Brnabić je rekla i da posmatrači iz Evrope Stefan Šenah i Andeas Šider "lažu" i svojim izjavama o izborima destabilizuju Srbiju, mada u zapisnicima za biračkih mesta nisu imali primedbi.