SB UN usvojio rezoluciju o pomoći u Gazi: SAD blokirale ruski amandman o prekidu vatre

Za rezoluciju je glasalo 13 zemalja, a SAD i Rusija su bile uzdržane

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je danas ublaženi tekst rezolucije o Pojasu Gaze, kojom se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za hitnu obustavu neprijateljstava između Izraela i Hamasa.

Rezolucijom se takođe poziva generalni sekretar UN da imenuje koordinatora za isporuku takve pomoći.

Rezolucija, koju su sastavili Ujedinjeni Arapski Emirati usvojena je sa 13 glasova za, a Rusija i SAD su se uzdržale od glasanja.

Sjedinjene Američke Države su prethodno stavile veto na ruski amandman na nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija, u kome je Moskva predložila prekid vatre u Pojasu Gaze.

Od 15 stalnih članica Saveta bezbednosti UN, 10 je glasalo za ruski amandman, četiri su ostale uzdržane, dok su SAD bile protiv, saopšteno je na sajtu UN.

Glasanje o toj meri odlagano je nekoliko puta tokom nedelje usred napora da SAD ne ulože veto, koje su poništile ranije rezolucije zbog neosuđivanja napada Hamasa 7. oktobra.

Linda Tomas Grinfild, ambasadorka SAD, izjavila je da je neophodno uraditi više kako bi se pomoglo civilima u Pojasu Gaze, ali je izrazila žaljenje nakon što Savet bezbednosti UN "nije osudio brutalan napad Hamasa 7. oktobra."

Grinfildova je dodala da će SAD nastaviti da sarađuju sa humanitarnim organizacijama, zemljama regiona i UN kako bi se obezbedili puštanje talaca i mir između Izraela i Palestinaca.

Britanska ambasadorka Barbara Vudvord osudila je Hamas, dodajući da mir ne bi potrajao ako ova militantna grupa i dalje bude imala pristup tunelima i lansirala rakete, kao i da je Britanija posvećena bezbednosti Izraela i da podržava stvaranje dve države.

Ambasador Brazila Seržo Franka Daneze nazvao je situaciju u Gazi "strašnom" i pozvao na zaštitu civila i oslobođenje talaca.

Žang Jun, predstavnik Kine, naglasio je da je neophodno da Izrael prekine bombardovanje civila, kao i da nakon usvajanja ove rezolucije Kina očekuje više pomoći za Palestince.

Žang je dodao da je stalni prekid vatre preduslov za smanjenje civilnih žrtava u Pojasu Gaze.

Francuska ambasadorka se složila sa Žang Junom i saopštila da će samo prekid vatre "omogućiti ponovno otvaranje neophodnog političkog horizonta".

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja je izjavio da je "Vašington u tekst umetnuo ono što je u suštini dozvola Izraelu da ubija palestinske civile u Gazi, pod izgovorom stvaranja uslova za prekid neprijateljstva", dodajući da jedini razlog zbog koga njegova zemlja nije blokirala usvajanje ublažene rezolucije jeste to što su je podržale arapske zemlje.