Svet

Danska ne želi ukrajinske izbeglice po završetku sukoba

Anketa Univerziteta u Kopenhagenu je pokazala da bi oko polovina Ukrajinaca koji se trenutno nalaze u Danskoj volela tamo i da ostane, a tamošnji ministar za imigraciju Kare Divbad rekao je da to ne dolazi u obzir
Danska ne želi ukrajinske izbeglice po završetku sukobawww.globallookpress.com © IMAGO/Sylvio Dittrich

Ukrajinski državljani koji su u protekle dve godine izbegli u Dansku tamo više neće biti dobrodošli kada se uspostavi mir između Kijeva i Moskve, rekao je danski ministar za imigraciju Kare Dibvad.

Više od 30.000 Ukrajinaca podnelo je zahtev za izbeglički status u Danskoj na osnovu posebnog zakona koji ističe u martu 2025. Anketa koju je sproveo Univerzitet u Kopenhagenu u septembru na uzorku od 7.000 pojedinaca pokazuje da bi oko polovina želela da ostane u zemlji čak i nakon završetka sukoba.

Divbad je, međutim, u intervjuu za dnevni list "Berlingske" rekao da to ne dolazi u obzir.

"Nećemo menjati tu tačku gledišta", naveo je ministar i dodao da će izbeglice i dalje imati privremeni status, bez obzira odakle dolaze.

Čak i ako su Dancima Ukrajinci "kulturno bliži od ljudi sa Bliskog istoka", tvrdi Dibvad, oni se i dalje ponašaju na "potpuno drugačiji način" od Danaca.

Vlasti u Kijevu žele da se izbegli građani vrate, dodao je Divbad, a Danska će to "morati da poštuje".

Ipak, kako je napomenuo, neki od 30.278 Ukrajinaca koji sada imaju prijavljeno privremeno boravište u Danskoj mogli bi tamo ostati do marta 2025. godine, ako ispune određene uslove.

Primera radi, ukoliko zarađuju više od 375.000 danskih kruna (oko 55.400 dolara) godišnje, mogli bi da podnesu zahtev za radnu dozvolu.

"Mislim da imaju priliku da ostanu, ali mi nećemo reći da svako ko dolazi iz Ukrajine može da ostane u Danskoj", precizirao je ministar.

Odbacio je ideju da će Danska ostaviti izbeglice na cedilu zahtevajući od njih da se vrate, napominjući da je Kopenhagen dao milijarde dolara pomoći Kijevu.

"Nemamo zbog čega da se stidimo", rekao je Dibvad, dodavši da se nada "da su Ukrajinci zainteresovani za obnovu sopstvene zemlje kojoj je to potrebno".

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 5,8 miliona Ukrajinaca napustilo je zemlju od eskalacije sukoba s Rusijom u februaru 2022. Mnogi su izrazili želju da i nakon postizanja mira ostanu u zemljama koje su im pružile utočište.

Iako je većina zemalja domaćina odbila zahteve Kijeva da pošalju vojno sposobne muškarce kući, one nisu bile oduševljene prihvatanjem izbeglica kao stalnih imigranta.

Nemačka je ranije ove nedelje saopštila da je samo oko trećina Ukrajinaca koji su pohađali "integracione kurseve" zaista dobila prelaznu ocenu, dok medijske istrage pokazuju da izbeglice više vole socijalnu pomoć nego rad.

image