Gurmanska božićna večera za 2.600 radnika francuske avio-grupe "Erbas Atlantik" završila se trovanjem stotina zaposlenih. Zdravstvene vlasti su pokrenule istragu kako bi utvrdile šta je izazvalo masovnu pojavu gastroenteritisa među 700 zaposlenih, piše "Gardijan".
Svečanu gozbu je organizovao i obezbedio restoran kompanije u zapadnoj Francuskoj. Delikatesi na meniju su uključivali guščju paštetu, jasoge, školjke i file minjon, kao i deserte - sladoled, čokoladni i mus od lešnika za 15 evra po osobi.
Nesrećni gosti prijavili su povraćanje i/ili dijareju dan-dva posle večere. "Imala sam grčeve i glavobolju kakve u životu nisam doživela. Bilo je gore od porođaja", rekla je jedna od zaposlenih lokalnim medijima.
Uzrok trovanja za sada nije poznat.
Portparol "Erbasa" rekao je da niko nije bio "ozbiljno bolestan" i da je istraga u toku.
"Erbas Atlantik", podružnica najvećeg svetskog proizvođača aviona, "Erbasa", zapošljava 15.000 ljudi u pet zemalja.