Nova godina, sumorne prognoze eksperata: Propali planovi Zelenskog za 2024

Nova kontraofanziva ukrajinskih snaga ne deluje verovatno dogodine. Ruska, sa druge strane, je vrlo moguća

Ukrajinske oružane snage verovatno neće moći da pokrenu novu kontraofanzivu zbog sve većih problema, piše portal "Konverzejšn".

"Ideja još godinu dana iscrpljujućeg rata je posebno zabrinjavajuća za Kijev, u trenutku kada se sumnja u održivost zapadne vojne i finansijske podrške" posle propale kontraofanzive, pišu autori teksta - profesor sa Univerziteta Birmingem Stefan Vulf i Tatjana Maljarenko, profesorka Pravnog fakulteta Narodnog univerziteta u Odesi.

Ovo, navodi se u tekstu, ne samo da će ugroziti buduće ukrajinske ofanzive, već će potencijalno i povećati verovatnoću nove ruske ofanzive. Za sada, ofanzivne operacije Kremlja izgledaju lokalizovano, ali bi to moglo da se promeni kako Rusija jača sopstvenu ratnu ekonomiju i dobija sve više pomoći od saveznika kao što je Severna Koreja, dodaju autori.

U tekstu se navodi da pored nadmoći u ljudstvu, Rusija ima prednost i na frontu zbog nestašice artiljerijske municije među Oružanim snagama Ukrajine, što je malo verovatno da će se promeniti 2024. godine.

Ukrajinska kontraofanziva već šesti mesec ne daje rezultate, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je nedavno procenio da je Kijev izgubio više od 125.000 ljudi.