Svet

Ukrajinski ambasador: Nemačka ne gura Ukrajinu u mirovne pregovore sa Rusijom

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj odbacio je tvrdnje da Berlin vrši pritisak na Kijev iza zatvorenih vrata da postigne mirovni sporazum sa Rusijom
Ukrajinski ambasador: Nemačka ne gura Ukrajinu u mirovne pregovore sa Rusijom© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Aleksej Makejev negirao je da Berlin gura Kijev ka mirovnim pregovorima sa Moskvom, prenosi "Politiko".

Komentar ambasadora usledio je nakon što se u "Špiglu" pojavio tekst o tajnoj večeri u nemačkoj ambasadi u Vašingtonu krajem oktobra tokom koje je bliski saradnik kancelara Olafa Šolca, Volfgang Šmit "euforično hvalio" predlog američkog analitičara iz RAND korporacije Semjuela Čarapa da se sukob u Ukrajini završi sporazumom sa Moskvom.

Makejev je izveštaj nemačkog lista odbacio kao "neosnovan" i naglasio je da Berlin ne forsira Kijev da prihvati pregovore sa Rusijom i odrekne se dela teritorije. Diplomata je insistirao i da se takvi razgovori sa ukrajinskim zvaničnicima takođe ne vode iza zatvorenih vrata.

Čarap je ovog leta u publikaciji "Forin afers" objavio članak pod nazivom "Rat koji se ne može dobiti – Vašingtonu je potreban kraj u Ukrajini" u kom je naveo da zapadni lideri treba da prebace svoj fokus sa neograničenog nastavljanja sukoba na njegovo svođenje ka sporazumnom rešenju.

Šmitovo navodno prihvatanje Čarapovih stavova je u oštroj suprotnosti sa zvaničnom linijom Nemačke da podržava Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

Obraćajući se novinarima prošle nedelje, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da je više zapadnih lidera slalo signale da su spremni na pregovore.

image