Stiže "pojačanje": Prva tura od šest ukrajinskih pilota završila teorijsku obuku na F-16

Piloti su prebačeni u Dansku nakon početnog kursa u Velikoj Britaniji

Šest ukrajinskih pilota završilo je obuku za avione F-16 u Velikoj Britaniji, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Prva grupa kijevskih pilota u avgustu je krenula na obuku i časove engleskog jezika. Obuka koju sprovodi Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (RAF), deo je doprinosa Londona međunarodnoj koaliciji koja ima za cilj da Ukrajini obezbedi avione četvrte generacije američke proizvodnje, saopštilo je ministarstvo.

Piloti su sada prebačeni u Dansku, gde će nastaviti da uče da upravljaju F-16, dodaje se u saopštenju.

Ukrajinci se nisu obučavali na F-16 pošto RAF nema taj tip aviona, već su učili opšte procedure rukovanja, upotrebu instrumenata, navigaciju i formacijsko letenje u skladu sa standardima NATO na avionima, navodi Ministarstvo odbrane i dodaje da će još deset ukrajinskih pilota nastaviti obuku u Velikoj Britaniji, zajedno sa desetinama tehničara iz zemlje.

Prošle nedelje je Holandija, koja je jedna od ključnih članica koalicije, saopštila da će početi sa pripremama prve isporuke borbenih aviona F-16 Ukrajini. Prema rečima holandskog premijera Marka Rutea, "početna" pošiljka bi uključivala 18 aviona.

U junu je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio da će F-16 "goreti" kada budu isporučeni Ukrajini, baš kao tenkovi "leopard", borbena vozila "bredli" i drugo oružje zapadne proizvodnje koje je ranije isporučeno Kijevu.