Netanijahu: Naša tri uslova za mir u Pojasu Gaze

Premijer Izraela je dodao i da palestinsko građansko društvo finansira terorizam, te da je očekivanje da će njihove vlasti demilitarizovati Gazu – samo san

Hamas mora da bude uništen, Gaza mora da bude demilitarizovana i palestinsko društvo deradikalizovano, tri su preduslova za mir u Pojasu Gaze koje je izneo izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

U autorskom tekstu za "Volstrit džornal" ponovio je da je glavni cilj u sukobu na Bliskom istoku uništenje Hamasa, istakavši da je to jedini proporcionalni odgovor kako bi se sprečilo ponavljanje zločina od 7. oktobra.

"SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i mnoge druge zemlje podržavaju nameru Izraela da uništi terorističku grupu. Da bi se postigao taj cilj, njene vojne sposobnosti moraju da budu demontirane i njena politička vlast nad Gazom mora da se okonča. To će zahtevati uspostavljanje privremene bezbednosne zone u Gazi i inspekcijskog mehanizma na granici između Gaze i Egipta koji bi zadovoljio potrebe Izraela i sprečio krijumčarenje oružja", istakao je Netanijahu u tekstu za američki list.

Dodao je da je očekivanje da će palestinske vlasti demilitarizovati Gazu – samo san.

"Palestinsko građansko društvo treba da se transformiše tako da ljudi podržavaju borbu protiv terorizma, a ne da ga finansiraju", zaključio je izraelski premijer.