Neće tako brzo: Turska čeka da SAD odobre prodaju F-16, kako bi ratifikovala članstvo Švedske u NATO

Generalna skupština turskog parlamenta ne žuri da odobri protokol za prijem Stokholma u Severnoatlansku alijansu, jer očekuje da Amerika načini prvi korak

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan je u sredu rekao američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da Turska očekuje da će Sjedinjene Američke Države održati obećanja o prodaji lovaca F-16 Ankari, saopštio je neimenovani turski diplomatski izvor, prenosi Rojters.

Poziv je usledio na zahtev američke strane, dan nakon što je turska parlamentarna komisija izglasala da odobri kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, dodao je ovaj izvor. Generalna skupština turskog parlamenta treba da ratifikuje ovo odobrenje Ankare.

"Fidan je naveo da, u vezi sa prodajom F-16, očekujemo da američka administracija i Kongres SAD deluju u skladu sa duhom savezništva i održe svoja obećanja", saopštio je anonimni izvor.

Generalna skupštine turskog parlamenta neće tako brzo da ratifikuje članstvo Švedske u NATO, Ankara želi da vidi koje će korake SAD preduzeti kako bi turskoj strani odobrili kupovinu f-16 aviona, pisao je nedavno turski list "Jeni safak", pozivajući se na izvore.

Spoljnopolitički odbor turskog parlamenta odobrio je juče kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u posle 19 meseci odlaganja tokom kojih je Ankara zahtevala ustupke od Stokholma, saopštio je izvor iz skupštine. Protokol o članstvu Švedske u NATO je odobren većinom glasova i trenutno ga razmatra Generalna skupština turskog parlamenta.

Kako javlja turski list, Turska čeka da američki Kongres dozvoli Ankari da kupi američke borbene avione, kako bi u potpunosti odobrila članstvo Švedske.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Fuat Oktaj je potvrdio Generalna skupština "neće tako brzo" da odobri protokol.

Švedska je, međutim, već ukinula embargo na izvoz robe namenjene turskim odbrambenim preduzećima, prenosi turski list, pozivajući se na zamenika turskog ministra spoljnih poslova Buraka Akčapara.

"Desilo se nešto što je privukao pažnju. Švedska je počela da izdaje dozvole Turskoj za izvoz robe odbrambene industrije nakon dugog embarga", navodi se u članku.

Kako je ranije pojasnio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, ukoliko SAD načine pozitivan pomak u vezi sa f-16 avionima, to će se odraziti na razmatranje protokola o članstvu Švedske u NATO u turskom parlamentu.

Prethodno je Turska isključena iz programa proizvodnje lovaca-bombardera pete generacije f-35 zbog kupovine ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400.

Švedska je, kao članica Evropske unije, u pregovorima sa turskim predsednikom pristala da, u zamenu za ratifikaciju aplikacije, pomogne u intenziviranju procesa pristupanja Turske EU. Međutim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da pitanja pristupanja Švedske NATO-u i pristupanja Turske EU "nisu u vezi jedno sa drugim".