Nemiri u Iranu, stradala najmanje četiri demonstranta

Protesti su najintenzivniji u delovima Irana sa većinski kurdskim stanovništvom

U Iranu su danas ubijena najmanje četiri demonstranta, a zbog svakodnevnih antivladinih protesta raspoređene su trupe u regionima sa većinskim kurdskom stanovništvom, javlja Rojters.

Protesti širom zemlje, čiji je neposredni povod, kako je navedeno, smrt 22-godišnje Iranke kurdske nacionalnosti Mahse Amini, najintenzivniji su u oblastima u kojima živi većina od 10 miliona iranskih Kurda, navodi agencija.

Zvanični režim negira da je nesrećna devojka umrla nakon što je prebijena i privedena od strane policije za moral, već ističu da je njena smrt posledica ozbiljnih zdravstvenih tegoba, a da su društveni nemiri rezultat mešanja zapadnih zemalja koji, na ovaj način, izaziva još jednu krizu u ovoj zemlji.

Video snimci na društvenim mrežama, čiju autentičnost Rojters nije mogao da proveri, prikazuju konvoj vojnih vozila sa teško naoružanim trupama, navodno u gradu Mahabadu na zapadu zemlje.

Grupa za ljudska prava "Hengav" sa sedištem u Norveškoj saopštila je da su vojni helikopteri prevezli pripadnike Revolucionarne garde kako bi ugušili proteste u kurdskom gradu Mahabadu, koji većinski naseljavaju suniti.

Istaknuti sunitski sveštenik Molavi Abdolhamid pozvao je snage bezbednosti da ne pucaju na ljude u Mahabadu.

Iranski državni mediji javili su da je u oblastima naseljenim Kurdima ponovo uspostavljen mir, ali su aktivisti i organizacija "Hengav" na Tviteru naveli da se "otpor" nastavio u nekoliko kurdskih gradova.

"Hengav" tvrdi da su u kurdskom gradu Marivan bezbednosne snage otvorile vatru na ljude.

Iranske vlasti smatraju da su nemiri, sa kojima se ta zemlja poslednjih meseci suočava, podstaknuti iz inostranstva i optužuju naoružane separatiste za nasilje.

Organizacija HRANA je saopštila da je u nemirima od subote ubijeno 410 demonstranata, među kojima 58 maloletnika.

Ubijeno je i oko 50 pripadnika snaga bezbednosti, navodi se i dodaje da je uhapšeno više od 17.250 osoba.