Svet

IAEA: Prekinite napade na nuklearku Zaporožje, igrate se vatrom

Tim stručnjaka trebalo bi danas da dođe u nuklearnu elektranu Zaporožje kako bi ispitao eventualna oštećenja nastala usled ukrajinskog granatiranja ovog vikenda
IAEA: Prekinite napade na nuklearku Zaporožje, igrate se vatromwww.globallookpress.com © © Dmitry Grigoriev

Međunarodna agencija za atomsku energiju, nezavisni organ pod okriljem Ujedinjenih nacija, upozorila je da se "ko kod je pucao" na nuklearnu elektranu u Zaporožju, "igra sa vatrom".

Tim stručnjaka agencije trebalo bi danas da dođe u Zaporožje kako bi ispitao eventualna oštećenja na elektrani nastala kao posledica artiljerijske vatre ovog vikenda, preneo je Rojters.

Dok se borbe u istočnom delu Ukrajine intenziviraju, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvestila je da je bilo više od deset udara na najveću nuklearnu elektranu u Evropi tokom subote i nedelje. Direktor IAEA Rafael Grosi nazvao ih je "izuzetno zabrinjavajućim i potpuno neprihvatljivim".

"Ko god stoji iza ovoga mora da prekine s tim momentalno. Kao što sam već rekao mnogo puta, igrate se s vatrom", upozorio je Grosi u izjavi.

Tim stručnjaka agencije, pozivajući se na podatke sa terena, objavio je da su oštećenja prijavljena na nekoliko zgrada, sistema i opremi, ali ništa od toga nije ključna infrastruktura za nuklearnu bezbednost i sigurnost.

Tim IAEA planira da danas napravi novu procenu stanja na terenu, rekao je Grosi, a ruski nuklearni operator "Rosenergoatom" upozorio je da će biti nekih ograničenja u vezi s onim što tim može da pregleda.

"Ako žele da obave inspekciju objekta koji nema nikakve veze sa nuklearnom bezbednošću, pristup će biti zabranjen", rekao savetnik u "Rosenergoatomu" Renat Karča TASS-u.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ukrajinska vojska gađala dalekovode koji napajaju strujom elektranu, dok je ukrajinsko elektroenergetsko preduzeće "Energoatom" za isto to optužilo rusku vojsku, iako bi to značilo da ruska vojska granatira samu sebe u nuklearki koja je pod kontrolom njenih snaga.

Reaktori u nuklearki Zaporožje su isključeni, ali postoji opasnost da bi nuklearno gorivo moglo da se pregreje ako dođe do nestanka struje i prestanu sa radom sistemi za hlađenje.

Najveća nuklearna elektrana u Evropi obezbeđivala je oko petine struje Ukrajini do početka rusko-ukrajinskog konflikta, od kada je često pod artiljerijskim napadima, a lokalno stanovništvo, ali i dobar deo evropskog, pod stalnom su pretnjom da bi zbog artiljerijske vatre moglo da dođe do ozbiljnog nukelarnog akcidenta. 

 

image