Nemački političar priznao: Nemoguće je zameniti američku pomoć Kijevu

Američki republikanci se "distanciraju" od američkih međunarodnih "obaveza", upozorava kopredsedavajući Zelenih Omid Nuripur

Gubitak vojne i finansijske podrške Vašingtona verovatno će biti žestok udarac za Kijev, jer Evropa ne može da ga nadoknadi, smatra kopredsedavajući nemačke Zelene partije Omid Nuripur.

Američki Kongres podeljen je oko novog paketa pomoći Ukrajini vrednog 60 milijardi dolara, koji je predsednik Džozef Bajden zatražio u oktobru. Republikanci u Predstavničkom domu blokirali su nacrt zakona, zahtevajući zauzvrat strožu kontrolu američko-meksičke granice. Nova rasprava zakazana je za posle praznika.

Ovakav razvoj događaja usledio je nakon propale kontraofanzive Kijeva u kojoj su ukrajinske snage pretrpele ogromne gubitke, kako u ljudstvu tako i u zapadnoj opremi.

"Teško je jednostavno nadoknaditi ono što su Amerikanci do sada postigli, bilo u pogledu opreme ili novca", rekao je Nuripur.

Vašington je ubedljivo najveći donator Ukrajini u sukobu sa Rusijom. Prema nemačkom Kil institutu za svetsku ekonomiju, samo SAD su potrošile skoro 80 milijardi dolara na vojnu i finansijsku pomoć Kijevu između januara 2022. i oktobra 2023. Bela kuća je navodno objavila tabelu sa detaljima od skoro 101,2 milijarde dolara pomoći koja je već poslata u Kijev ili je obećana, preneo je "Foks njuz" u septembru.

Iako su institucije EU potrošile više od 85 milijardi dolara samo na finansijsku pomoć Kijevu u istom periodu, njihova vojna pomoć Ukrajini bila je mnogo manja, pokazuju podaci Instituta Kil. Nemačka, koja je drugi najveći pojedinačni donator Kijeva, potrošila je oko 19 milijardi dolara, skoro tri puta manje od Amerike, saopštio je nemački institut.

Nuripur je rekao i da će "Evropljani morati da pojačaju podršku Ukrajini" ako je Vašington smanji ili potpuno zaustavi. On je takođe rekao i da je to što se republikanci u SAD "distanciraju" od američkih međunarodnih "obaveza" "loša za bezbednost u Evropi".