Svet

Pritisak se nastavlja: Tramp skinut sa glasačkog listića i u državi Mejn

Odluka je usledila posle decembarske presude Vrhovnog suda u Koloradu kojom je Trampa izbacio sa glasačkih listića
Pritisak se nastavlja: Tramp skinut sa glasačkog listića i u državi Mejn© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall, File

Posle Kolorada, ime Donalda Trampa skinuto je sa glasačkog listića i u državi Mejn. Državna sekretarka države Mejn Šejna Belouz uklonila je Donalda Trampa sa predsedničkih izbora u toj državi prema klauzuli o pobuni u Američkom ustavu. Odluka je usledila posle decembarske presude Vrhovnog suda u Koloradu kojom je Trampa izbacio sa glasačkih listića.

Državna sekretarka rekla je da Tramp nije kvalifikovan zbog svojih postupaka koji su doveli do pobune na Kapitolu 2021 godine.

Odluka je usledila posle nedavne presude Vrhovnog suda u Koloradu kojom je Trampa izbacio sa glasačkih listića.

Odluke povećavaju pritisak na Vrhovni sud.

U presudi na 34 stranice navodi se da Tramp mora biti uklonjen sa glasačkih listića u Mejnu zbog 14. amandmana na Ustav SAD - koji zabranjuje bilo kome da obavlja funkciju ko je "učestvovao u pobuni".

Belouz kaže da je Tramp "tokom nekoliko meseci, a kulminiralo je 6. januara 2021. godine, koristio lažnu priču o izbornoj prevari da rasplamsa svoje pristalice i usmeri ih na Kapitol".

Dodala je da je njena dužnost da poštuje izborne zakone u svojoj državi i da se nada da će "Vrhovni sud rešiti ovo pitanje širom zemlje".

"Imam na umu da nijedan državni sekretar nikada nije lišio predsedničkog kandidata glasačkih listića na osnovu trećeg odeljka 14. amandmana. Ali takođe imam na umu da nijedan predsednički kandidat nikada ranije nije učestvovao u pobuni", navela je u obrazloženju.

image