Bivši premijer Turske: Rat Izraela i Hamasa mogao bi da dovede do svetske krize

Ukoliko se ovo etničko čišćenje nastavi, borbe bi mogle da se prošire na Liban, Jemen i druga mesta, poručio je Davutoglu

Izraelsko-palestinski sukob mogao bi da preraste u globalnu krizu, ako se borbe prošire na Liban, Jemen i Iran, rekao je bivši turski premijer Ahmet Davutoglu za RT Internešenel.

On je optužio SAD da dolivaju ulje na vatru stavljajući veto na rezolucije UN o prekidu vatre u Gazi.

"Sukob nije problem između Gaze i Izraela – to je pitanje svih muslimana i hrišćana", rekao je Davutoglu, dodajući da on uključuje borbu za kontrolu nad Istočnim Jerusalimom i svetim mestima koja su važna za obe religije.

Smrtonosni upad Hamasa u Izrael 7. oktobra, koji je izazvao trenutnu eskalaciju, dogodio se nekoliko dana nakon što su jevrejski doseljenici nasilno ušli u džamiju Al-Aksa.

"Bilo je kontinuiranih (izraelskih) napada na džamiju Al-Aksa. Oni ništa ne poštuju", rekao je bivši turski premijer, dodajući da je "veoma zabrinut da će ova kriza dovesti do regionalnog rata ili čak globalne krize".

On je rekao i da "ako se ovo etničko čišćenje, ovaj genocid (u Gazi) nastavi, borbe bi mogle da se prošire na Liban, Jemen i druga mesta – to će biti kraj stabilnosti u regionu".

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima u Gazi, više od 21.000 ljudi već je ubijeno tokom izraelskog bombardovanja enklave.

Istovremeno, poslednjih nedelja dolazi do svakodnevne razmene vatre između Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i oružane grupe Hezbolah na libanskoj granici, dok su jemenski Huti gađali i otimali brodove povezana sa Izraelom.

"Direktna konfrontacija između Irana i Izraela će povećati nivo napetosti", upozorio je Davutoglu.

Situacija nastavlja da eskalira jer SAD, koje su proglasile "bezuslovnu podršku" Izraelu, koriste svoje pravo veta da blokiraju rezolucije Saveta bezbednosti UN o Gazi, dodao je turski političar.

Vašington to radi jer je američkim zakonodavcima "potrebna podrška jevrejskog lobija" da bi bili izabrani ili imali bilo kakav uticaj, tvrdi bivši premijer.

"Izrael nije spoljnopolitičko pitanje za Amerikance… (to je) 51. nova država SAD", rekao je Davutoglu, pa je nastavio: "Ovo nije u redu. Nijedna zemlja ne može da preotme UN radi sopstvene unutrašnje političke ambicije ili sopstvene međunarodne koristi."