Svet

Makron optužuje Rusiju za "predatorski" uticaj u Africi, tvrdi: "Nisam budala"

Francuski predsednik tvrdi da Rusija potpiruje antifrancusku propagandu na Crnom kontinentu
Makron optužuje Rusiju za "predatorski" uticaj u Africi, tvrdi: "Nisam budala"© Tanjug/AP Photo/Hasene Dridi

Predsednik Francuske Emanuel Makron optužio je Rusiju da potpiruje antifrancusku propagandu u Africi kako bi širila svoje "predatorske" ambicije u afričkim državama u kojima je Francuska pretrpela vojne neuspehe i znatno izgubila uticaj poslednjih godina.

Komentarišući navode da Francuska iskorišćava istorijske, ekonomske i političke veze u svojim bivšim kolonijama zarad sopstvenih interesa, Makron je za "TV5 Monde" izjavio da su takva stanovišta politički projekat i dodao: "Nisam budala, mnoge govornike, koji ponekad nastupaju i u vašim programima, plaćaju Rusi. Znamo ih."

"Sile koje žele da prošire svoj uticaj u Africi rade to da bi ugrozile Francusku, ugrozile njen jezik, posejale sumnje, ali pre svega sledile određene interese", istakao je Makron.

"Pogledajte šta se dešava u Centralnoafričkoj Republici ili negde drugde kako biste videli da su tamošnje ruske akcije koje Francusku guraju u stranu – predatorski projekat", rekao je francuski predsednik.

Francuska kao bivša kolonijalna sila imala je jake vojne veze u zemljama Zapadne i Centralne Afrike, gde se navodno bori za uticaj s Rusijom, kojoj se prebacuje raspoređivanje privatne vojne jedinice "Vagner" na tim prostorima.

EU je uvela sankcije toj jedinici, optužujući je da sprovodi tajne operacije u ime ruske vlade.

image