Severna Koreja će lansirati nove satelite i ojačati nuklearni potencijal: Rat je neizbežan

Severnokorejski vođa je naredio vojsci da se pripremi za "pacifikaciju cele teritorije Južne Koreje" kao odgovor na mogući napad iz ove zemlje

Severna Koreja je obećala da će 2024. godine lansirati tri nova špijunska satelita, izgraditi nove bespilotne letelice i ojačati svoj nuklearni arsenal, nakon što je lider Kim Džong Un saopštio da politika SAD rat na Korejskom poluostrvu čini neizbežnim, izvestili su državni mediji u nedelju, prenosi Rojters.

Vođa Severne Koreje je govorio o ekonomskim, vojnim i spoljnopolitičkim ciljevima za narednu godinu. "Zbog nepromišljenih poteza neprijatelja, rat na Korejskom poluostrvu može da izbije u bilo kom trenutku", izjavio je Kim Džong Un, prenosi državna novinska agencija KCNA.

Severnokorejski vođa je naredio vojsci da se pripremi za "pacifikaciju cele teritorije Južne Koreje" kao odgovor na mogući napad iz ove zemlje.

Kimov govor dolazi uoči godine u kojoj će se održati izbori i u Južnoj Koreji i u SAD. Stručnjaci predviđaju da će Severna Koreja nastaviti sa vojnim pritiskom zbog predsedničkih izbora u SAD u novembru, na kojima bi se mogao vratiti bivši predsednik Donald Tramp.

"Pjongjang možda čeka predsedničke izbore u SAD, da vidi šta može da uradi sa sledećom administracijom", izjavio je profesor međunarodnih studija na Univerzitetu u Seulu Lejf Erik Izli.

Administracija Džozefa Bajdena tvrdi da je spremna za razgovore, ali su SAD uvele nove sankcije Severnoj Koreji, pošto je ova zemlja nastavila sa raketnim testovima. SAD su rasporedile nuklearne podmornice i nosače aviona u blizini Korejskog poluostrva.

"Uvek su moguće nove provokacije uoči predsedničkih izbora u SAD", navodi se u saopštenju Ministarstva za ujedinjenje Južne Koreje. "Severna Koreja će zadržati čvrst stav zbog antiameričke i antiimperijalističke solidarnosti, istovremeno tražeći mogućnosti da preokrene situaciju."

Kim je rekao da se Južna Koreja transformisala u "isturenu vojnu bazu sa nuklearnim arsenalom SAD."

"Ako pažljivo pogledamo konfrontacione akcije neprijateljskih snaga, reč 'rat' je postala stvarnost, a ne apstraktan koncept", rekao je vođa Severne Koreje.

Kim je dodao da Severna Koreja nema drugog izbora osim da nastavi da razvija svoj nuklearni program i uspostavlja dublje veze sa zemljama koje se protive SAD.

Severna Koreja održava dobre odnose i sa Kinom i sa Rusijom.