Sve više prepreka za ukrajinske muškarce koji žele da napuste državu

Većini ukrajinskih muškaraca starosti između 18 i 60 godina zabranjeno je da napuste zemlju nakon opšte mobilizacije u februaru 2022. Međutim, postojali su izuzeci

Ukrajinskim muškarcima kojima je dozvoljeno da napuste zemlju sve je teže da to učine zbog blokada na putevima koje postavljaju graničari, javljaju lokalni mediji.

Drugi izveštaji sugerišu da su akcije agenata zasnovane na tajnom internom dokumentu.

Ukrajinski portal "Strana" objavio je u subotu, pozivajući se na ljude koji pokušavaju da pređu u Poljsku, da zvaničnici zahtevaju od svih muškaraca, uključujući i one koji prevoze humanitarnu pomoć, koji imaju invaliditet ili imaju mnogo dece, da pokažu potvrdu izdatu od strane kancelarije za regrutaciju.

Na sajtu je navedeno i da su inspekcije dovele do dugih redova na granici, dodajući da na svim kontrolnim punktovima sada rade službenici za regrutaciju. Čak i oni koji ranije nisu imali problema da pređu granicu sada mogu da napuste Ukrajinu samo ako vojni zvaničnici to dozvole.

Većini ukrajinskih muškaraca starosti između 18 i 60 godina zabranjeno je da napuste zemlju nakon opšte mobilizacije u februaru 2022.

Međutim, postojali su izuzeci, a Ukrajincima sa fizičkim invaliditetom ili onima koji imaju više dece obično je bilo dozvoljeno da napuste zemlju ako su imali odgovarajuća dokumenta koja potvrđuju njihov status.

Zastoj je potvrdio bivši potpredsednik ukrajinske vlade Genadij Zubko, koji je rekao da graničari nisu eksplicitno naveli razlog blokade puteva.

Taj nekadašnji zvaničnik je takođe tvrdio da su granični agenti citirali interni poverljivi dokument, koji su odbili da pokažu.

U međuvremenu, "Strana" je objavila da je situacija na granici izazvala proteste, pri čemu je neutvrđeni broj Ukrajinaca blokirao put u blizini kontrolnog punkta nedaleko od Poljske.

Međutim, Andrej Demčenko, portparol ukrajinske granične službe, negirao je da su pravila promenjena. On je rekao da njegova agencija "uvek pažljivo proverava uslove odlaska i striktno poštuje zakone", dodajući da je samo ove godine uskratila izlazak za skoro 50.000 ljudi.

Do prijavljivanja problema na granicama došlo je nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ranije ovog meseca rekao da je vojska od njega zatražila da mobiliše još od 450.000 do 500.000 ljudi kako bi nadoknadili gubitke na bojnom polju, iako je načelnik generalštaba Valerij Zalužni kasnije odbacio tu tvrdnju.

Komentari dvojice zvaničnika dolaze pošto ukrajinska kontraofanziva nije uspela da razbije rusku odbranu, a Kijev je pretrpeo oko 160.000 žrtava, prema podacima iz Moskve.