Razorni zemljotresi u Japanu: Upozorenje na cunami i u Rusiji, Severnoj i Južnoj Koreji (VIDEO)

Najmanje četiri osobe su poginule. I dalje se traga za nekoliko osoba za koje se veruje da se nalaze ispod ruševina

Nekoliko snažnih zemljotresa, od kojih je najjači bio magnitude 7,6 stepeni, u prefekturi Išikava u centralnom Japanu prouzrokovali su materijalnu štetu, a u toj oblasti izdat je najviši stepen upozorenja na cunami koji je kategorisan kao "veliki", a lokalnom stanovništvu savetovano je da se evakuiše.

Najmanje četiri osobe su poginule. I dalje se traga za nekoliko osoba za koje se veruje da se nalaze ispod ruševina.

Naređena je i evakuacija 100.000 ljudi.

Više od 36.000 ljudi je ostalo bez struje u prefekturi Išikava, a do sada je prijavljeno rušenje više od 30 zgrada u gradu Vajima, prenosi Rojters.

Upozorenje na cunami u nižem stepenu izdato je i za prefekture Nigata, Tojama, Jamagata, Fukui i Hjogo, koje se takođe nalaze duž obale Japanskog mora, prenosi TV NHK.

Cunami visine 1,2 metra pogodio je obalu Vidžime, u prefekturi Išikava.

Očekuje se da će cunami visine pet metara pogoditi obalu ostrva Noto.

Takođe, za dva sata na zapadnoj obali Japana u oblasti prefektura Išikava i Niigata zabeleženo je 29 zemljotresa, pokazuju statistički podaci meteorološke agencije.

Zvaničnici grada Suzu saopštili su da se nekoliko kuća i dalekovoda srušilo, a u tom gradu je zabeležen zemljotres intenziteta više od šest, prema japanskoj skali intenziteta od 0 do sedam.

Zemljotres se osetio i u Tokiju.

Železnička kompanija Istočnog Japana saopštila je da je rad na liniji nekih brzih vozova Šinkansen, poznatiji kao voz metak, obustavljen i da nije poznato kada će ponovo biti uspostavljen.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije izdalo je upozorenje na cunami na ostrvu Sahalin i u Vladivostoku, na istoku Rusije.

"Talasi cunamija mogli bi da pogode područja duž zapadne obale Sahalina", saopštio je regionalni ogranak Ministarstva za vanredne situacije, navodeći da je aktiviran sistem upozorenja u tim područjima, prenosi TASS.

Gradska uprava Vladivostoka saopštila je da je izdato upozorenje na cunami u tom gradu na krajnjem istoku Rusije: ribari i svi koji planiraju da isplove trebalo bi odmah da se vrate na obalu. Prema Cunami centru, očekuje se da cunami talasi od 0,3 metra stignu iz Zaliva Usuri i dođu do obale Vladivostoka.

Upozorenje na cunami izdale su u Severna i Južna Koreja za svoje priobalne delove.

Južnokorejska meteorološka uprava KMA saopštila je da bi cunami izazvan zemljotresom u Japanu mogao da dovede do porasta nivoa mora kod istočne obale Južne Koreje, prenosi Rojters.

KMA je saopštila da bi cunami mogao da stigne do obale istočnog grada Kangunga i jugoistočnog grada Pohanga, uz procenu da će biti ispod 50 centimetara visine.

Provincija Kangvon, koja se nalazi pored Istočnog mora, poslala je upozorenja o cunamiju stanovništvu u šest priobalnih gradova i okruga, pozivajući ih da se evakuišu.

Državni mediji u Pjongjangu javljaju da talasi do 2,08 metara mogu da stignu do obale Severne Koreje. 

Kako je naveo Evropsko-mediteranski seizmološki centar, najjači zemljotres bio je na dubini od 13 kilometara, a epicentar je bio 90 kilometara severno od Takaoke i 47 km severoistočno od Anamicua.

Japanska uprava za nuklearnu regulaciju saopštila je da nisu potvrđene nepravilnosti u nuklearnim elektranama duž Japanskog mora.

Fabrika Šika u Išikavi, najbliža nuklearna elektrana epicentru zemljotresa, zaustavila je svoja dva reaktora pre potresa radi redovnih kontrola, tako da nije zabeležena šteta od zemljotresa, saopštila je agencija.

Prethodno je "Hokuriku elektrik pover" saopštio da proverava svoje nuklearne elektrane ne bi li uklonio bilo kakve nepravilnosti, odnosno da nepravilnosti trenutno nema, ali da kompanija pažljivo prati situaciju, preneo je NHK.

Snažan zemljotres i cunami pogodili su severoistočni Japan 11. marta 2011. godine, izazvavši veliko razaranje i nuklearnu katastrofu u Fukušimi.