Svet

Obrt u Izraelu: Vrhovni sud poništio odluku vlade Netanijahua

Zbog izborne reforme od koje nije hteo da odustane izraelski premijer došlo je do protesta
Obrt u Izraelu: Vrhovni sud poništio odluku vlade Netanijahua© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool, File

Vrhovni sud Izraela odbacio je kontroverzne reforme pravosuđa koje su prošle godine izazvale proteste širom zemlje protiv vlade premijera Benjamina Netanijahua.

Osam od 15 sudija presudilo je u korist poništavanja zakona, navodi se u saopštenju suda, javio je Rojters.

Reforme koje je vlada prethodno usvojila ograničile bi delovanje Vrhovnog suda i dale bi vladi veće pravo glasa u imenovanju sudija.

Kritičari kažu da bi oni ozbiljno potkopali demokratiju u zemlji slabljenjem pravosudnog sistema.

Postoji snažno protivljenje Netanijahuovoj vladi, koja se smatra najdesničarskom u istoriji Izraela.

Odluka Vrhovnog suda da poništi zakon koji je vlada usvojila 2023. godine usledila je nakon višemesečnih unutrašnjih previranja.

U julu je vlada usvojila zakon koji je sada poznat kao zakon o "razumnosti".

Time je ukinuto ovlašćenje Vrhovnog suda i nižih sudova u Izraelu da poništavaju vladine odluke koje se smatraju "krajnje nerazumnim".

U to vreme, zakon je izazvao širok gnev i podele, što je navelo stotine hiljada demonstranata da izađu na ulice pozivajući na ukidanje reformi i ostavku premijera Benjamina Netanijahua.

Stotine vojnih rezervista - uključujući pilote vazduhoplovnih snaga - zapretilo je da će odbiti da se jave na službu, što je dovelo do upozorenja da bi to moglo da ugrozi vojne sposobnosti Izraela.

Izraelsko rukovodstvo je pod pritiskom zbog neuspeha u sprečavanju napada Hamasa 7. oktobra i zbog toga što se do sada pokazalo da nije u stanju da spase sve izraelske taoce, ali i zbog načina na koji se obračunava sa pripadnicima Hamasa, pri čemu je stradao veliki broj civila, a pre svega dece.

image