Turska privela 33 osobe osumnjičene za saradnju sa Mosadom

Osumnjičeni su imali za cilj da identifikuju, nadgledaju, napadnu i kidnapuju strane državljane koji žive u Turskoj kao deo međunarodne špijunske operacije

Turske vlasti privele su 33 osobe osumnjičene da su špijunirale za izraelsku obaveštajnu službu Mosad, preneo je turski kanal "TRT Haber", dodajući da policija traga za još 13 osoba.

Kako se navodi, policija je izvršila istovremene racije na 57 lokacija u osam provincija u okviru istrage koju je pokrenuo antiteroristički biro Kancelarije istanbulskog tužioca.

Turski ministar unutrašnjih poslova Ali Erlikaja potvrdio je izveštaje o pritvoru, napomenuvši da su privedeni pratili strane državljane.

"Osumnjičeni su imali za cilj da identifikuju, nadgledaju, napadnu i kidnapuju strane državljane koji žive u Turskoj kao deo međunarodne špijunske operacije", naveo je Erlikaja i dodao da je od pritvorenika zaplenjeno 143.830 evra, 23.680 dolara, pištolj, veliki broj metaka i digitalnog materijala koji potvrđuje nezakonite radnje.

Lokalni stručnjaci ne isključuju da je operacija izvedena u okviru mera preduzetih u Turskoj protiv Mosada, čije je rukovodstvo ranije najavilo mogućnost otmice predstavnika radikalnog palestinskog pokreta Hamas na teritoriji Turske. 

Turske vlasti su upozorile Izrael na ozbiljne posledice pokušaja sprovođenja takvih planova.

Turski mediji podsećaju da je u maju prošle godine turska obaveštajna služba otkrila obaveštajnu mrežu Mosada u Istanbulu, kada je privedeno 11 ljudi, a mesec dana kasnije privedeno je još sedam izraelskih obaveštajaca. 

Još jedna uspešna operacija turskih obaveštajnih službi protiv Mosada odnosila se na spasavanje hakera iz Palestine, koji je hakovao izraelski PVO sistem "gvozdena kupola".