Svet

Izborni Superboul 2024: Praznik, ili sumrak demokratije?

Demokratija se ove godine suočava sa egzistencijalnim testom jer zemlje koje predstavljaju skoro polovinu svetskog stanovništva izlaze na birališta, lamentira "Politiko"
Izborni Superboul 2024: Praznik, ili sumrak demokratije?Getty © Alexander Heimann / Stringer

Od Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije, preko Indije i Meksika, do Tajvana i Indonezije, neke od strateški najvažnijih zemalja sveta održaće izbore ove godine na koje će izaći oko 3,8 milijardi ljudi, skoro polovina svetske populacije.

Stručnjaci upozoravaju da demokratija ulazi u opasnu zonu i to ne samo kod "diktatora" sa istoka već i na zapadu.

Bivši američki predsednik Donald Tramp preti da će upotrebiti demokratske institucije protiv svojih političkih rivala ako pobedi na izborima u novembru. Njegov potencijalni ponovni izbor već širi paniku u Evropi da će SAD okrenuti leđa Ukrajini i NATO i tako omogućiti Vladimiru Putinu da ponovo izgradi rusko carstvo i mreže uticaja u centralnoj i istočnoj Evropi, piše "Politiko".

U Evropi, izbori za EU u junu će pokazati da stranke krajnje desnice - najviše u Francuskoj i Nemačkoj - dobijaju na zamahu i pretvaraju se u potencijalne vlade koje bi bile neprijateljske prema institucijama EU u Briselu i naklonjenije Kremlju, navodi portal.

"Apsolutno je legitimno biti veoma zabrinut za stanje demokratije u svetu", kaže Danijel Kelemen, profesor javne politike na Univerzitetu Džordžtaun i stručnjak za pravo EU:

"Demokratija se dovodi u pitanje svuda – ne samo na mestima koja su loše rangirana u istraživanjima demokratskih vrednosti, već i u uspostavljenim demokratijama poput Sjedinjenih Država i Evropske unije".

Prvi izbori sa visokim ulozima na vidiku su 13. januara na Tajvanu, koji će pokazati, navodi briselski portal, da li će kineski predsednik Si Đinping nastaviti da toleriše demokratiju na ostrvu ili će izvršiti invaziju i produbiti bezbednosnu krizu u Južnom kineskom moru.

"Izuzetno sam zabrinut za Sjedinjene Države, skoro više nego za bilo koju drugu zemlju", kaže Kelemen. "Osnovni problem je u tome što su za funkcionisanje demokratije potrebne najmanje dve glavne stranke posvećene demokratskim normama i procesima. I nažalost u Sjedinjenim Državama, Trampove snage, snage MAGA, preuzele su Republikansku stranku".

U Evropi, gde će stotine miliona glasati na panevropskim izborima u junu, opasnost od masovnog prelaska na autokratiju izgleda manje akutna. Međutim, Kelemen upozorava da evropska tolerancija prema autokratama u njenoj sredini, odnosno mađarskom lideru Viktoru Orbanu, postavlja opasan presedan i ohrabruje druge da slede njegov put.

Bugarska - inače članica EU - je slaba demokratija, gde stranke deluju kao velike mreže pokrovitelja, posebno oko izbora, dok organizovani kriminal igra veliku ulogu. Grčka je takođe sve više u centru pažnje zbog pritiska vlade na javne institucije, pri čemu je vlada Kirijakosa Micotakisa optužena da podriva regulatore koji istražuju državno prisluškivanje političara i novinara.

Sve ovo je važno za funkcionisanje same EU, koja je imala vrlo ograničen uspeh u kontrolisanju svojih članica zbog propusta u vladavini prava i demokratskog nazadovanja, dok te iste zemlje imaju odrešene ruke u osujećivanju planova EU, navodi "Politiko".

Uoči izbora za EU, na kojima će učestvovati stotine miliona birača, krajnje desničarske stranke jačaju u Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj i drugim velikim zemljama EU. Iako ove stranke neće obezbediti vlast, one mogu da ostvare još veći uticaj na politike EU ako ostvare visok rezultat na izborima.

"Ovo bi mogla biti godina kada vidimo slom poretka zasnovanog na pravilima", rekao je Alberto Alemano, profesor prava EU na poslovnoj školi HEC u Francuskoj.

Sve u svemu, na izborima imate pravo izbora, ali su oni demokratski samo ako pobede kandidati po volji oligarhije Kolektivnog zapada.

image