Kanje Vest najavio da će se opet kandidovati za predsednika Amerike

Reperu koji se sada predstavlja kao Ji ovo će biti drugi predsednički izbori – prošli put je osvojio tek 60.000 glasova

Poznati američki reper Kanje Vest najavio je kandidaturu na predsedničkim izborima u SAD 2024. godine. U videu, objavljenom na Tviteru, najavio je da će mu kampanju voditi desničar Milo Janopulus, donedavni stažista u timu kongresmenke Mardžori Tejlor Grin.

Video je postavljen a potom suspendovan na nalogu "Patriot tejks", koji se bavi "praćenjem i razotkrivanjem desničarskog ekstremizma i drugih pretnji demokratiji".

Odgovarajući na pitanje osobe koja ga je snimala, da li će se kandidovati, Kanje je uz smeh odgovorio: "Da. Jednostavno, jer niko ne može da mi kaže šta treba a šta ne treba da kažem. Samo se krećemo ka budućnosti."

Vestu je inače privatni Tviter nalog vraćen posle prošlomesečne suspenzije zbog antisemistskih izjava.

Reperu, koji se sada predstavlja kao Ji, ovo će biti drugi predsednički izbori. Vatreni Trampov sledbenik krenuo je u samostalnu kampanju 2020. godine. Tada je njegova Rođendanska stranka dobila tek 60.000 od ukupno 160 miliona glasova Amerikanaca. Doduše, za njega se glasalo samo u 12 država, pošto je u ostalim zakasnio za predaju kandidature.

Pre dve godine Kanje je izjavio da se njegova politička platforma zasniva na modelu Vakande, izmišljenog afričkog kraljevstva Malvelovog superheroja Crnog pantera. Prioriteti su mu bili okončanje policijske brutalnosti i čišćenje hemikalija "iz naših dezodoranasa i pasti za zube", a u fokusu mu je bila zaštita "velike vojske Amerike".