Kako je Rusija porazila NATO protivavionske sisteme u Ukrajini

Nakon napada ukrajinskih snaga na civilne ciljeve u Rusiji, Moskva je odgovorila akcijom do sada neviđenih razmera koja je ponovo pokrenula priče o mirovnim pregovorima

Ukrajinska protivazdušna odbrana, "obogaćena" NATO sistemima, ostala je nemoćna pred masovnim napadom ruskih snaga na vojnu infrastrukturu Kijeva.

Prema izveštajima kijevskih izvora, 18 ruskih bombardera – devet Tu-95MS i devet Tu-22M3, učestvovalo je u nedavnoj ruskoj akciji.

Operacija je izazvala užas kod ukrajinskih zvaničnika koji priznaju da je H-22 rakete dugog dometa, koje nose Tu-22 bombarderi, praktično nemoguće oboriti i da ukrajinske snage od početka sukoba nisu usele da presretnu nijednu, uprkos savremenom NATO oružju koje su dobile, uključujući i američke raketne baterije zemlja-vazduh "patriot".

U složenom napadu u kom su korišćene hipersonične, balističke i krstareće rakete, upotrebljeni su i "geran-3" dronovi koje je Moskva razvila uz podršku Irana, kao i "kalibr" krstareće protivbrodske rakete ruske mornarice, H-59 krstareće rakete, balistički projektili H-47M2, i 9K720 projektili za "iskander" sisteme.

"Nikada nismo videli toliko meta na našem monitoru u isto vreme", citirao je magazin ’Militari voč’ jednog ukrajinskog pilota.

Dodatne rakete, koje su kasnije korišćene, uključivale su H-32 koje su lansirali Tu-22M3, rakete H-101 koje su lansirali bombarderi, pa čak i rakete zemlja-vazduh iz sovjetskih sistema S-300 koje su prepravljene u projektile zemlja-zemlja. Sve su prolazile kroz ukrajinsku odbranu i pogađale mete.

Svi ti projektili stuštili su se na bazu zapadnih plaćenika, skladišta NATO municije i opreme, piste, luke, skladišta goriva i infrastrukturne objekte. Evropska skladišta "storm šedou" i SKALP krstarećih raketa velikog dometa, i aerodromi na kojima se nalaze njihovi lansirni avioni bili su prioritet.

Ruski udari na ciljeve širom Ukrajine usledili su nakon što je proizvodnja projektila višestruko premašila nivo pre sukoba, omogućivši Moskvi da značajno poveća intenzitet udara, kako na prvim linijama fronta, tako i na ciljevima stotinama kilometrima daleko, navodi "Militari voč", i kao primer navodi balističku raketu 9K720 koju koristi "iskander-M" koja je ruskim snagama omogućila da izvedu "dvostruke udare" na ukrajinske položaje.

Uz to, ukrajinski zvaničnici upozorili su još jesenas da je Rusija uskladištila više od 800 komada visoko preciznog oružja u pripremi za masovne napade. Za razliku od Moskve, Kijev je svoje projektile "pregoreo" u pokušaju kontraofanzive.

Sa druge strane, sve ozbiljniji nedostatak municije ukrajinskih snaga ozbiljno je ograničio borbene kapacitete jedinica na liniji fronta. Ukrajinska PVO odbrana rastegnuta je već mesecima, a arsenali sovjetskih sistema S-300 i BuK su istrošeni i zastareli zbog čega se dešavaju "greške" poput pogađanja stambene zgrade ukrajinskim projektilom zemlja-vazduh, objašnjava "Militari voč".

Sve to su pokazatelji da je Ukrajina blizu tačke preloma, da je dugo najavljivana i zapadnim oružjem i novcem masovno podržana kontraofanziva propala, kao i da je ideja pregovora sve interesantnija zapadnim saveznicima Kijeva.