Svet

Uginuli leopardi: Većina nemačkih tenkova datih Ukrajini više ne radi

Zbog nedostatka rezervnih delova tenkovi "leopard 2A6" čekaju popravke, kaže nemački političar
Uginuli leopardi: Većina nemačkih tenkova datih Ukrajini više ne radiGetty © Alexander Koerner / Stringer

Vrlo malo tenkova "leopard 2A6" koje je Nemačka poslala Ukrajini je u upotrebi, kaže poslanik Zelene stranke Sebastijan Šafer. Mnogi tenkovi su oštećeni u borbi, a rezervnih delova nema, dodao je on.

Berlin je najavio isporuku 18 tenkova "leopard 2A6" Ukrajini još u martu, nakon višemesečnih molbi iz Kijeva. Proukrajinski stručnjaci hvalili su ih kao oružje koje će "promeniti igru" u Ukrajini budući da su 2A6 među najsavremenijim u nemačkom arsenalu.

Međutim, većina trenutno stoji u radionici za popravke u Litvaniji, objasnio je Šafer u pismu koje je poslao kompanijama "Rajnmetal" i "Kraus-Mafi Vegman" (KMV), koje je videla nemačka novinska agencija DPA.

"Nažalost, mora se napomenuti da Ukrajina sada može da koristi samo mali broj isporučenih borbenih tenkova", napisao je Šafer, objašnjavajući da postoji "hitna potreba za akcijom" kako bi se rezervni delovi dopremili do litvanskog centra za popravke i tenkovi vratili u akciju.

Osim oštećenja nastalih u borbi, mnogi tenkovi su van pogona zbog istrošenosti, dok su neke dodatno oštetili ukrajinski mehaničari koji su pokušavali da ih poprave, dodao je on.

Pored 18 tenkova 2A6, Nemačka i drugi korisnici platforme "leopard" obezbedili su Ukrajini oko 90 starijih varijanti 2A4 i više od 100 komada zastarelih "leoparda 1A5". U roku od nekoliko nedelja od isporuke Kijevu, ruske snage su uništile više ovih vozila.

Još u novembru, "Forbs" je izvestio da je Kijev izgubio "četvrtinu svojih najboljih tenkova nemačke proizvodnje", misleći na "leoparde 2".

"Leopardi" su bili u velikoj meri korišćeni tokom propale ukrajinske kontraofanzive koja je Kijev koštala gubitka 160.000 ljudi i 16.000 komada teške opreme, prema poslednjim podacima ruskog Ministarstva odbrane.

Ukrajina se trenutno suočava ne samo sa nedostatkom tenkova nemačkog dizajna, već i sa nedostatkom osoblja za upravljanje njima, izvestio je prošlog meseca "Velt". S obzirom da se Kijev muči da mobiliše trupe, nemački centri za obuku ukrajinskih vojnika koji će upravljati tenkovima "leopard 2" trenutno rade na pola kapaciteta, tvrdi nemačka agencija.

image