Kuleba: Kijev nema "plan B" za slučaj da Zapad prestane da šalje pomoć

Kijevski režim nije osmislio rezervni plan u slučaju da Zapad prestane da šalje vojnu pomoć, ukazuje ukrajinskim ministar spoljnih poslova

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba priznaje da Kijev nema "plan B" u slučaju da izostane vojna pomoć sa Zapada.

"Uvereni smo u 'plan A'", rekao je Kuleba za Si-En-En, odgovarajući na pitanje šta Kijev planira u slučaju da mora nečim da nadoknadi nedostatak vojne pomoći SAD i Evrope. 

Postavlja se pitanje koliko je šef ukrajinske diplomatije uveren u pomoć Zapada, s obzirom da je krajem godine okrivio Evropljane za odlaganje isporuke oružja, rekavši da su "potrošili previše vremena" na razgovore o tome kako i kada povećati proizvodnju oružja i municije.

"Neće biti dovoljno ako se situacija ne promeni, ali i tada će Rusija biti ispred nas", istakao je Kuleba i još se požalio da saveznici Ukrajine u Evropi ne znaju kako da se bore i nisu u stanju da povećaju proizvodnju visokotehnološkog oružja.

Zapadni mediji sve češće pišu da je Zapad počeo da se umara od ukrajinskog sukoba, a podrška režimu Vladimira Zelenskog slabi.

Predstavnički dom američkog Kongresa pod kontrolom republikanaca je blokirao zahtev Bele kuće za pomoć Kijevu u vrednosti od 60 milijardi dolara. Osim toga, nakon što je Zapad svu svoju pažnju usmerio na sukob na Bliskom istoku, u Ukrajini su se uplašili da bi Amerika zbog toga mogla potpuno da ukine podršku koju je do sada davala.