Svet

Problemi za Bajdena: Sad ga i sopstveni pomoćnici kritikuju zbog bezuslovne podrške Izraelu

Pismo upućeno američkom predsedniku predstavlja najnoviji primer podela koje postoje unutar Demokratske partije, ali i unutar njegovog tima, kada je reč o sukobu u Gazi
Problemi za Bajdena: Sad ga i sopstveni pomoćnici kritikuju zbog bezuslovne podrške Izraelu© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Grupa zaposlenih u kampanji američkog predsednika Džozefa Bajdena ušla je u konflikt sa čovekom čiji bi reizbor na ovogodišnjim izborima trebalo da obezbede.

Njih 17 u pismu su direktno pozvali aktuelnog predsednika da podrži trajno primirje u ratu Izraela i Hamasa, piše "Politiko".

"Kao vaše osoblje, verujemo da je i moralni i izborni imperativ da javno pozovete na prestanak nasilja", napisali su zaposleni u pismu koje je anonimno potpisano i postavljeno na "Medijum".

"Saučesništvo u smrti preko 20.000 Palestinaca, od kojih su 8.200 deca, jednostavno se ne može opravdati", dodaju oni.

Zaposleni u Bajdenovi kampanji pozvali su predsednika da obustavi sa bezuslovnom pomoći za Izrael, založili su se za deeskalaciju u regionu i oslobađanje svih talaca.

Pismo predstavlja najnoviji primer podela koje postoje unutar Demokratske partije, ali i unutar samog Bajdenovog tima, kada je reč o sukobu u Gazi, navodi "Politiko".

Od jeseni, niz protestnih pisama pozvao je predsednika da podrži prekid vatre. U novembru je 500 političkih imenovanih i članova osoblja iz 40 vladinih agencija anonimno potpisalo jedno pismo, dok je drugo pismo uključivalo imena preko 500 bivših saradnika Bajdenove predsedničke kampanje 2020. godine.

Stažisti Bele kuće takođe su poslali pismo predsedniku, a zaposleni na Kapitol Hilu slična pisma poslali su svojim šefovima.

Zvaničnik kampanje rekao je da ne može da komentariše pismo koje kampanja još nije dobila, prenosi "Politiko". Međutim, ta osoba je dodala: "Kada je u pitanju pozicija predsednika Bajdena, on je bio nedvosmislen – Izrael ima pravo i obavezu da brani svoj narod nakon terorističkog napada 7. oktobra."

"On, takođe, zna koliko je važno zadobiti poverenje svake zajednice, zbog čega blisko i ponosno sarađuje sa liderima jevrejskih, muslimanskih i palestinskih zajednica u Americi", kazao je zvaničnik.

Partijski operativci kritikovali su ranija pisma anonimnih saradnika, tvrdeći da posao u kabinetu političara znači podržavanje njihovih stavova čak i kada se ne slažete.

Ali, Bajdenovo rešavanje sukoba očigledno je frustriralo mnoge glasače, a jedno istraživanje javnog mnjenja Si-Bi-Es Njuza i "Jugova" pokazuje da se čak 61 odsto Amerikanaca ne slaže sa njegovim pristupom.

U pismu, zaposleni pišu da su videli "volontere koji su davali otkaze u velikom broju".

image