"Politiko": Izrael se delimično povlači iz Gaze po nalogu SAD

Vašington je zadovoljan promenom, ali bi voleo da se to dogodilo mnogo ranije, kažu anonimni izvori za ovaj medij

Povlačenje izraelskih trupa iz Gaze ukazuje na to da Tel Aviv "sluša" Vašington, koji je dugo pozivao zapadni Jerusalim da pređe na vojne operacije niskog intenziteta, piše "Politiko".

Podsetimo, Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su prošlog vikenda da će iz Gaze povući pet brigada, koje se sastoje od hiljada vojnika.

Odluka IDF-a da smanji broj trupa u palestinskoj enklavi smatra se "signalom da Izrael konačno počinje da se udaljava od bombardovanja velikih razmera i više ka ciljanim, hirurškim udarima na visoke lidere Hamasa", a što je Vašington u više navrata zahtevao usred sve većeg broja ubijenih Palestinaca, izvestio je "Politiko", pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

"Ono što vidimo je početak tranzicije", rekao je jedan zvaničnik, dok je drugi dodao da je Vašington "zadovoljan promenom", ali bi voleo da se to dogodilo mnogo ranije.

Ubistvo zamenika lidera Hamasa Saleha el Arurija dronom u predgrađu Bejruta u utorak moglo bi biti "još jedan znak da je Izrael spreman da pređe na više hirurških operacija", rekao je jedan izvor za "Politiko".

Libanski premijer Nadžib Mikati nazvao je ubistvo Arurija "novim izraelskim zločinom čiji je cilj neizbežno uvlačenje Libana u novu fazu konfrontacije".

Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, Mark Regev, odbio je direktno da kaže da IDF stoji iza ubistva, napomenuvši da, "ko god da je izvršio ovaj napad, delao je hirurški i ciljao na metu Hamasa jer je Izrael u ratu".

Sredinom decembra, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan napomenuo je da je Vašington u više navrata pozivao Izrael da svoju vojnu operaciju u Gazi pretvori u "hiruršku, fokusiranu, ciljanu kampanju nižeg intenziteta".

On je dodao da liderima Hamasa neće biti utočišta u toj fazi jer Izrael ima pravo da cilja na one koji su planirali i sproveli napade 7. oktobra.