Svet

Indija povećava broj sporazuma o slobodnoj trgovini: U pripremi 49 ugovora

Uz ovakve sporazume države mogu da pristupe indijskom tržištu bez plaćanja uvoznih dažbina
Indija povećava broj sporazuma o slobodnoj trgovini: U pripremi 49 ugovorawww.globallookpress.com © Debajyoti Chakraborty/ZUMAPRESS.com

Nju Delhi je spreman da u ovoj godini potpiše sporazume o slobodnoj trgovini (FTA) sa različitim zemljama koje su zainteresovane da se uključe u indijsko "veliko i brzo rastuće tržište", navodi se u izveštaju Globalne inicijative za istraživanje trgovine (GTRI).

U toku su, kako se navodi, pregovori o trgovinskim sporazumima između Indije i nekoliko ključnih ekonomija, uključujući Veliku Britaniju, SAD, EU, Švajcarsku, Norvešku i Evroazijsku ekonomsku uniju (EAEU) koju predvodi Rusija. U izveštaju se sugeriše da je Indija "možda završila ili se približava završetku" ovih sporazuma sa svim glavnim ekonomijama, izuzev Kine.

Izveštaj pod nazivom "Izgledi o slobodnoj trgovini Indije 2024" naglašava motivaciju ovih zemalja da sklope trgovinske sporazume sa Indijom, prvenstveno zbog izazova koji predstavljaju visoke uvozne carine koje sada ometaju njihov pristup indijskom tržištu.

"Formiranjem sporazuma o slobodnoj trgovini sa Indijom, one mogu da pristupe indijskom tržištu bez uvoznih dažbina na značajan deo trgovine. To njihovim kompanijama daje prednost u odnosu na druge u prodaji na indijskom tržištu", navodi se u izveštaju. 

GTRI je napomenuo da Indija trenutno održava "sveobuhvatne" sporazume o slobodnoj trgovini sa 22 zemlje i da ima sporazume sa još 49 zemalja u pripremi.

Nakon uspešnog potpisivanja i implementacije ovih sporazuma o slobodnoj trgovini, u izveštaju se predviđa da će Indija imati trgovinske sporazume sa 71 zemljom, koji će pokrivati značajan deo indijskog izvoza u iznosu od 337 milijardi dolara.

Izveštaj, međutim, odbacuje verovatnoću porasta indijskog izvoza u ove zemlje koje trenutno pregovaraju o slobodnoj trgovini, jer mnoge već nameću niske uvozne carine. Dokument se završava naglašavanjem da indijski put napred u pregovorima "zahteva strateško planiranje, prilagodljivost i fokus na poboljšanju kvaliteta indijske robe za globalno tržište uz očuvanje domaćeg interesa".

Prošle nedelje, u izveštaju "Biznis tudej" sugeriše se da Indija aktivno radi na finalizaciji sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Omanom i evropskim blokom koji se sastoji od Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske.

"Pregovori se odvijaju punom parom sa ciljem da se sva tri sporazuma zaključe do kraja januara, a najkasnije do februara", naveo je jedan od upućenih izvora.

image