Svet

Mask polemisao sa Vildersom: Holandija će izumreti sama od sebe

Mask je u četvrtak odgovorio na objavu Vildersa na Iksu koji je rekao da je "najveći problem sa kojim se danas suočavamo kolaps sopstvene kulture i zapadnih vrednosti zbog otvorenih granica"
Mask polemisao sa Vildersom: Holandija će izumreti sama od sebe© Tanjug/ AP Photo/Patrick Post

Američki milijarder Ilon Mask, vlasnik Iksa, upozorio je pobednika desnice na izborima u Holandiji Gerta Vildersa da će nacija "odumreti sama od sebe" ako njen natalitet ostane nizak.

Mask je u četvrtak odgovorio na objavu Vildersa na Iksu koji je rekao da je "najveći problem sa kojim se danas suočavamo kolaps sopstvene kulture i zapadnih vrednosti zbog otvorenih granica, masovne migracije, nekontrolisanih zahteva za azil i na kraju, ne manje važno, previše slabih političara koji zagovaraju kulturni relativizam".

Odgovarajući na Vilderovu opasku, Mask je rekao da se slaže te dodao da čak i zemlje koje imaju vrlo malo imigranata, poput Koreje i Japana, doživljavaju kolaps stanovništva.

Stopa nataliteta u Holandiji opada poslednjih godina, ali migracije su pomogle da se holandsko stanovništvo poveća od 2014. godine, navodi nacionalna agencija za statistiku i dodaje da je u 2022. priliv migranata bio oko 220.000 ljudi.

Vilders, koji je dugo pozivao na ograničavanje imigracije muslimana u Holandiju, trenutno pregovara sa još tri stranke o formiranju desničarske koalicije i izbora sledećeg premijera zemlje nakon pobede na izborima 22. novembra prošle godine.

image