Muke britanske mornarice: Rashoduju ratne brodove zbog nedostatka mornara

"HMS Vestminster" i "HMS Argil" biće povučeni iz upotrebe ove godine, dok će njihove posade biti preusmerene na rad u novoj floti fregata tipa 26

Britanska Kraljevska mornarica ima toliko malo mornara da mora da povuče dva ratna broda kako bi popunila svoju novu klasu fregata, piše britanski "Telegraf".

Naime, nedavno kompletno obnovljen "HMS Vestminster", za šta su izdvojena znatna sredstva poreskih obveznika, i "HMS Argil" biće povučeni iz upotrebe ove godine, dok će njihove posade biti preusmerene na rad u novoj floti fregata tipa 26.

Ove promene su posledica krize regrutovanja s kojom se suočava britanska vojska – sve je više mornara, vojnika i pilota koji odlaze iz njenih redova dok u službu ne stupa ni približno dovoljno regruta.

U poslednjih 12 meseci podaci britanskog ministarstva odbrane ukazali su na to da mornarica, u kojoj služi 29.000 mornara, stoji najlošije na temu ljudstva u ostrvskim oružanim snagama.

Admiral lord Alan Vest, bivši šef britanske mornarice, ne slaže se s odlukom o penzionisanju ratnih brodova u trenutku kada nova flota još nije spremna – prvi brod nove fregate u kojoj će se naći osam najnaprednijih ratnih brodova za lov na podmornice "HMS Glazgov" biće u funkciji najranije 2028. godine.

Po njegovim rečima, "britanski ratni brodovi padaju ko muve".

"Gubimo aktivne brodove, što nije previše problematično u mirnodopskim uslovima. Imajući u vidu broj plovila kojima raspolažemo, ukoliko se uključimo u bilo koju akciju, bićemo vrlo loše pozicionirani. Da je vlada ozbiljno shvatila pitanje broja fregata u poslednjih 10 godina, bilo bi ih dovoljno da zaštite trgovinu u Crvenom moru", izjavio je Vest aludirajući na napade jemenskih Huta, odnosno promenu plovnih maršruta otkad je počeo sukob Izraela i Hamasa.

Sekretar odbrane u senci Džon Hili optužio je vladu da nije uspela da se uhvati ukoštac s problemima u Ministarstvu odbrane.

"To što je Kraljevska mornarica prinuđena da zbog nedostatka mornara odustaje od brodova čiji je remont koštao milione funti jeste dokaz da ministri nisu uspeli da se izbore s velikim problemima u odbrani. Loše upravljanje Ministarstvom odbrane je protraćilo najmanje 15 milijardi funti javnog novca od 2010. godine, a zadovoljstvo životnim standardom palo je na nove minimume", istakao je Hili za "Telegraf".

Očekuje se da "HMS Vestminster" i "HMS Argil" nakon povlačenja iz upotrebe budu ili rashodovani ili prodati savezniku.