Obaveštajna jedinica IDF-a upozoravala da se Hamas sprema za napad na Izrael

Moja glavna tvrdnja je bila da će Hamas uskoro pokrenuti sukob sa Izraelom jer je identifikovao procese koji su suštinski menjali stratešku situaciju, naveo je anonimni izvor iz obaveštajnih službi

Šef obaveštajne jedinice izraelske vojske, poznate kao "Đavolji advokat", navodno je četiri puta upozorio, tri nedelje pre Hamasovog napada 7. oktobra, da bi palestinska militantna grupa uskoro mogla da pokrene sukob, javlja izraelski Kanal 12.

Šef jedinice je navodno dva puta krajem septembra pisao svim donosiocima odluka u vojsci i političkom establišmentu kako bi osporio široko rasprostranjenu procenu da je Hamas odvraćan, prenosi "Tajms of Izrael".

Isto upozorenje je izneo još dva puta tokom diskusija unutar izraelske vojske.

"Moja glavna tvrdnja je bila da će Hamas uskoro pokrenuti sukob sa Izraelom jer je identifikovao procese koji su suštinski menjali stratešku situaciju, posebno napredak napora za normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, kao i znake vitalnosti i oporavka palestinskih vlasti na Zapadnoj obali", naveo je neimenovani šef obaveštajaca, prenosi "Tajms of Izrael".