"Vašington post": Amerika zabrinuta da bi Izrael mogao da započne rat u Libanu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu mogao bi da borbenu ekslaciju u Libanu vidi kao ključ za svoj politički opstanak usred kritika kojima je izložen zbog neuspeha njegove vlade da spreči Hamasov napad 7. oktobra

Američki predsednik Džozef Bajden poslao je svoje glavne pomoćnike na Bliski istok sa jednim ključnim ciljem: Sprečiti izbijanje punog rata između Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah.

Kako piše "Vašington post", Izrael je jasno stavio do znanja da redovnu razmenu vatre između svojih snaga i Hezbolaha duž granice smatra neodrživom i da bi uskoro mogao da pokrene veliku vojnu operaciju u Libanu.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je na sednici vlade upozorio Hezbolah posle eskalacije prekograničnih sukoba tokom vikenda.

"Sugerišem da teroristička organizacija Hezbolah nauči lekciju koju je Hamas već naučio u proteklim mesecima, da ni jedan terorista nije imun. Odlučni smo da štitimo naše građane i vratimo stanovnike severa bezbedno u njihove domove. To je naš nacionalni cilj", rekao je Netanijahu.

U pitanju su građani Izraela koji su evakuisani sa severa zemlje zbog skoro svakodnevnih prekograničnih sukoba i granatiranja.

Iako su mnogi izraelski zvaničnici više puta ponovili da Hezbolah mora biti potisnut sa izraelsko–libanske granice u skladu sa Rezolucijom 1701 Saveta bezbednosti iz 2006. godine.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da, iako se nadaju diplomatskom rešenju, neće se libiti da to pitanje reše vojnim putem, jer vreme ističe.

Liban kao poligon za održavanje Netanijahua na vlasti

Američki zvaničnici, međutim, zabrinuti su da bi izraelski premijer Benjamin Netanijahu eskalaciju u Libanu vidi kao ključ za svoj politički opstanak usred kritika kojima je izložen zbog neuspeha njegove vlade da spreči Hamasov napad 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, a 240 odvedeni kao taoci u Gazu.

U privatnim razgovorima, američka administracija je upozorila Izrael na posledice značajnu eskalaciju u Libanu.

Ako je to cilj, nova tajna procena Odbrambene obaveštajne agencije pokazala je da će izraelskim odbrambenim snagama (IDF) biti teško da ostvare uspeh jer bi njihova vojna sredstva i resursi bili previše razvučeni s obzirom na sukob u Gazi, pokazuju procene dvoje ljudi upoznatih sa tim analizama.

U izveštaju se navodi i da je napetost između Izraela i SAD pojačana delom i zbog toga što je izraelska vojska navodno 34 puta pogodila punktove koji pripadaju libanskim oružanim snagama, koje imaju podršku SAD.

Hezbolah, dugogodišnji američki protivnik sa dobro obučenim borcima i desetinama hiljada projektila i raketa, želi da izbegne veliku eskalaciju, navodi "Vašington post".

Prema navodima američkih zvaničnika, vođa te grupe Hasan Nasralah nastoji da se kloni šireg rata.

On je u govoru u petak obećao "odgovor na izraelsku agresiju", ali je nagovestio i da bi mogao biti otvoren za pregovore o demarkaciji granice sa Izraelom.

Američki državni sekretar Antoni Blinken trebalo bi da doputuje u Izrael u ponedeljak gde će razgovarati o konkretnim koracima za "izbegavanje eskalacije", rekao je njegov portparol Met Miler pre ulaska u avion za Bliski istok.