Svet

"Volstrit džornal": Poljaci sakrili ključne dokaze o napadu na Severni tok, napadači iz Ukrajine

Kamere bezbednosnih struktura Poljske snimile su kretanje navodnih diverzanata po poljskom tlu, što Varšava nije odmah pokazala istražiteljima iz inostranstva, piše "Volstrit džornal"
"Volstrit džornal": Poljaci sakrili ključne dokaze o napadu na Severni tok, napadači iz Ukrajinewww.globallookpress.com © Cover Images

Poljski zvaničnici sakrili su informacije o kretanju potencijalnih osumnjičenih za napad na Severni tok po teritoriji Poljske, piše danas "Volstrit džornal", pozivajući se na evropske istražitelje. 

U pitanju su, kako se navodi, "ključni dokazi o kretanju navodnih diverzanata po poljskom tlu", koje Poljaci nisu želeli na vreme da pokažu. 

List dalje piše da istražitelji odavno smatraju da je napad bio izveden sa teritorije Ukrajine, kroz Poljsku, ali pošto je, kako prenose "RIA Novosti", "Varšava nesposobna da sarađuje", teško je utvrditi da li je bivša poljska vlada znala za napad ili ne.  

Osim toga, pripadnici različitih bezbednosnih struktura Poljske, uključujući i unutrašnju državnu bezbednost, "nisu odgovarali na zahteve" kolega iz drugih država, kao, na primer, istražitelja iz Nemačke, koji su na sastanak sa Poljacima morali da čekaju barem dva meseca, piše "Volstrit džornal", i dodaje da su Poljaci, osim toga, davali i "iskrivljene ili kontradiktorne informacije".

To sve baca sumnju na eventualnu ulogu Varšave u napadu na Severni tok, smatraju istražitelji.

Podsetimo, incident sa Severnim tokom desio se u septembru 2022, a o njemu se do danas saznalo jako malo, iako istraga, u kojoj Rusiji nije dozvoljeno da učestvuje, traje već više od godinu dana. 

Moskva ističe da joj do sada nisu predstavljeni nikakvi rezultati istrage, a u jednom trenutku, poprilično apsurdno, mogle su se čuti tvrdnje da iza napada stoji i Kremlj. Mediji nisu isključili mogućnost ni da iza svega, možda, stoji Kijev, dok Simor Herš kaže da je za sve kriv Vašington.

Slično tvrdi i Moskva, poručivši da su za sve krivi Amerikanci, zbog čega je njeno državno tužilaštvo pokrenulo i istragu ovog, kako navode, akta međunarodnog terorizma.

image