Sijarto: Pokušaćemo da otvorimo oči Evropskoj uniji, nećemo pokleknuti pred pritiscima

Danas se formira nova epoha, novi svetski poredak, i mi ćemo uložiti napore da se Mađarska nađe među pobednicima, kaže šef mađarske diplomatije

Mađarska će se ove godine truditi da otvori oči rukovodstvu Evropske unije kako bi unija ispravila svoje greške, napisao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na Fejsbuku, potvrđujući tako ono što ranije izjavio mađarski premijer Viktor Orban da je potrebno smeniti trenutno rukovodstvo EU, budući da taj vrh nije u stanju da se izbori s kriznim situacijama. 

Šef mađarske diplomatije je podsetio da se 2024. očekuju izbori u 78 zemalja, uključujući i u Mađarskoj, ali i u drugim zemljama EU, budući da će biti održani i izbori za Evropski parlament.

"Pošto će 2024. biti sudbonosna godina, znamo da će pritisak biti ogroman, ali u budućnosti nećemo podleći nikakvim ucenama i nećemo odustati od zastupanja nacionalnih interesa. Međunarodni liberalni mejnstrim je uvek vršio ogroman pritisak na nas, ali mi smo uvek uspevali da izdržimo i uvek je bilo potvrđeno da smo uradili pravu stvar".

Sijarto se kratko osvrnuo i na aktuelne konflikte u svetu, rekavši da se nada da će se nakon izbora u Evropi i američkih predsedničkih izbora u novembru sve smiriti i da će međunarodna zajednica odustati od politike slanja oružja.

"Uz sve ono što nas očekuje ove godine, nalazimo se u samom centru formiranja novog svetskog poretka, gde će biti potrebno (uložiti) više napora nego ikada kako bismo mogli da garantujemo fizičku i ekonomsku bezbednost zemlje i kako bi Mađarska bila među pobednicima nove epohe, koja sada nastaje".