Netanjahu gubi kontrolu: SAD više ne zna ko drži kormilo u Izraelu

Zavisan od koalicionih partnera krajnje desnice, Netanjahu okleva da prihvati američke savete i sugeriše da će američko-izraelske tenzije rasti

Američki zvaničnici koji sarađuju sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, u jeku sukoba Izraela i Hamasa, počinju da se pitaju da li je on zaista taj koji vodi glavnu reč, piše u analizi "Politika".

Izraelski lider pokušava da ostane na funkciji i izbegne zatvor zbog optužbi za korupciju, zbog čega je posebno osetljiv na zahteve krajnje desničarskih članova njegove vladajuće koalicije. Istovremeno, presuda izraelskog Vrhovnog suda protiv njegovih napora da revidira pravosuđe može ga učiniti još ranjivijim.

Netanjahuovi koalicioni partneri s krajnje desnice, pre svega ministar finansija Bezalel Smotrič i ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir, gaje "duboke antipalestinske stavove" i ignorišu predloge SAD koje smatraju previše prijateljski nastrojenim prema Palestincima. Ukoliko bi oni napustili Netanjahuovu koaliciju, on bi mogao da izgubi premijersko mesto i time poveća opasnost od hapšenja.

Zbog toga, Netanjahu okleva da prihvati američke savete i sugeriše da će američko-izraelske tenzije rasti.

"Nije nam uvek jasno ko drži kormilo u Izraelu", rekao je američki zvaničnik upoznat sa američko-izraelskim pregovorima, pa je nastavio: "Bilo je trenutaka kada je Netanjahu nagovestio ili čak veoma eksplicitno rekao – moje ruke su vezane, znate, imam ovu koaliciju."

Kako navodi "Politiko", američki zvaničnik je govorio pod uslovom anonimnosti kako bi mogao da predstavi osetljive detalje pregovora. 

U želji da ostane na vlasti, ocenjuje list, Netanjahu je napravio brojne kompromise sa najekstremnijim izraelskim političkim frakcijama, tako da je na određen način sebi svezao ruke i pre rata. Sada pokušaji da zadovolji sve "Smotričeve" i "Ben-Gviriove" slabe njegovu sposobnost da donosi teške odluke.

Aron Dejvid Miler, bivši dugogodišnji pregovarač za Bliski istok, opisuje Netanjahua kao "sve očajnijeg". On je, ipak, čovek koji se predstavljao kao najbolja nada za bezbednost Izraela – što je brend koji je teško narušen nakon napada Hamasa 7. oktobra.

"Netanjahu je primer lidera koji je pobrkao želju za političkim opstankom sa onim što smatra najboljim interesom njegove zemlje. To je užasna kombinacija i vodi do užasnog donošenja odluka", kazao je Miler.

Netanjahuova neslaganja sa Vašingtonom tiču se i dugoročnih pitanja, poput američkog predloga da Palestinske vlasti upravljaju Gazom. "Ideju o potencijalnoj palestinskoj državi ni da ne spominjemo", navodi "Politiko".

Ben-Gvir i Smotrič otišli su i korak ​​dalje pozivajući na navodnu "dobrovoljnu migraciju Palestinaca iz Gaze" i buduće izraelsko naseljavanje i okupaciju teritorije. Stejt department kritikovao je takve komentare kao "zapaljive i neodgovorne". 

Uprkos svemu, premijer Izraela nedavno je nagovestio da neće podneti ostavku ni nakon završetka rata. Još nije jasno šta će se računati kao kraj sukoba.