Tramp u Apelacionom sudu u Vašingtonu: Prvo ročište o pravu na imunitet

Bivši američki predsednik je dan ranije potvrdio da će se pojaviti pred sudom i zapretio svom protivkandidatu Džozefu Bajdenu krivičnom prijavom ako sud odbije njegov zahtev

U Apelacionom sudu u Vašingtonu danas je održano ročište po žalbi na pravo na imunitet koju je uložio bivši američki predsednik Donald Tramp.

Veće od troje sudija razmatra žalbu bivšeg predsednika na odluku nižeg suda kojom mu je priznato pravo na imunitet.

Nakon održanog ročišta, Tramp je izjavio da bi odbijanje suda da prizna pravo na predsednički imunitet bilo "veoma loš" presedan, prenose "RIA Novosti". 

"Kao što smo već ukazali, ovo je otvaranje Pandorine kutije. Smatram da kao predsednik treba da imate imunitet", rekao je Tramp dodajući da nije uradio ništa pogrešno.

Njegov advokat, Din Džon Zauer, izjavio je da se krivičnim gonjenjem bivšeg predsednika zbog njegovih službenih radnji rizikuje otvaranje "Pandorine kutije, od čega se nacija možda nikada neće oporaviti".

Advokat američkog Ministarstva pravde, Džejms Pirs, govoreći u ime kancelarije specijalnog tužioca, pozvao je veće da odbije Trampov zahtev za imunitet jer "on nije iznad zakona". On je dodao da bi budućnost bila "izuzetno zastrašujuća" ako prestupi za koje je Tramp optužen prođu nekažnjeno.

Tramp je dan ranije potvrdio da će se pojaviti pred sudom i zapretio svom protivkandidatu Džozefu Bajdenu krivičnom prijavom ako sud odbije njegov zahtev.

Vrhovni sud SAD ranije je odbio zahtev tužioca za ubrzano preispitivanje Trampovog pravnog imuniteta i njegove primenljivosti na niz krivičnih epizoda koje mu se stavljaju na teret.

Navodi se da je specijalni tužilac Džek Smit nastojao da ubrza istragu o navodnom Trampovom mešanju u izbore kada je zaobišao Vrhovni sud i zatražio od njega da pojasni da li je bivši predsednik imun na krivično gonjenje za dela koja se odnose na njegov period na funkciji.

Tramp je ranije rekao da ne može da bude tužen zbog nereda u kojima je povređeno na desetine policajaca, tvrdeći da su njegove reči tokom mitinga pre napada na Kapitol odnosile na "pitanja od javnog značaja" i da spadaju u delokrug apsolutnog predsedničkog imuniteta.

Odluka je doneta nakon što su Trampovi advokati saopštili da je on imun i na krivično gonjenje u odvojenom krivičnom predmetu koji je pokrenuo specijalni advokat Džek Smit koji optužuje Trampa da je planirao da pokrade izbore od Džozefa Bajdena. Smitov tim je signalizirao da će na suđenju izneti navodne dokaze da je Tramp odgovoran za nasilje na Kapitolu i da je nameravao da napravi haos tog dana.