Svet

Od ljubavi do mržnje: Ko su najomraženiji ukrajinski političari?

Bivši predsednik Ukrajine, bivša premijerka i bivši, sada već odbegli savetnik kabineta Zelenskog nalaze se na vrhu liste, piše ukrajinski UNIAN
Od ljubavi do mržnje: Ko su najomraženiji ukrajinski političari?www.globallookpress.com © Petro Poroshenko

Najlošijim ukrajinskim političarem, za kojeg se smatra da je svojom politikom najviše naškodio Ukrajini, smatra se Petro Porošenko, predsednik ove zemlje u periodu od 2015. do 2019. godine, pokazuju rezultati poslednjeg istraživanja, koje je sproveo "Aktiv grup". 

Porošenku ne veruje ili u potpunosti ne veruje čak 75,7 ispitanih Ukrajinaca, a potpuno mu veruje svega 5,2 odsto njih. Takođe, 70 odsto ljudi je ocenilo da je njegova politika štetna ili izuzetno štetna za Ukrajinu, a 41 odsto građana smatra da njegove moralne vrednosti najmanje odgovaraju potrebama savremene Ukrajine.

Na listi se našao i Aleksej Arestovič, bivši savetnik predsedničkog kabineta Vladimira Zelenskog, koji je prošle godine napustio funkciju, nakon što je izjavio da je do jednog incidenta na teritoriji Ukrajine došlo zbog ukrajinskog naoružanja, odnosno, reakcije ukrajinskog sistema PVO.

Od tada, on je gotovo u potpunosti promenio svoju retoriku, tako da je od pristalice režima Zelenskog postao jedan od onih protiv kojeg Kijev sada vodi krivični postupak.

Iako više nije u zemlji, to ga ne sprečava da redovno komentariše dešavanja u Ukrajini i svetu, te se tako našao i na ovoj listi, prema kojoj Arestoviču ne veruje oko 14,4 odsto građana, dok mu u potpunosti ne veruje više od polovine ispitanika - 55,5 odsto.

Bivša premijerka Ukrajine i to u dva navrata, Julija Timošenko, koja je 2011. osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, a na slobodu puštena 2014. godine, nakon Majdana, sa dolaskom Porošenka na vlast, na listi se nalazi odmah uz prethodnu dvojicu. Njoj kategorički ne veruje 55,1 odsto građana, dok je 29 odsto njih poručilo da joj ne veruje, pokazuju podaci ovog istraživanja.

Svega 17,7 odsto građana smatra da će ova 2024. godina biti uspešna za Ukrajinu. 

U anketi je učestvovalo 2.000 punoletnih osoba, a istraživanje je sprovedeno 30. decembra 2023, prenosi UNIAN.

image