Stoltenberg: Slanje oružja Ukrajini je najbolji put do mira

Podrška Ukrajini ima svoju cenu, ali će cena biti mnogo veća ako Rusija pobedi, poručio je generalni sekretar NATO-a

Sukob između Ukrajine i Rusije verovatno će se završiti pregovorima, zbog čega Kijev treba da dobije više naoružanja, tvrdi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Svi želimo da se rat završi", rekao je Stoltenberg u govoru na 68. godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Madridu, dodajući da je vojnom bloku predvođenom Amerikom važno kako će se sukob završiti.

"Moramo da shvatimo da će se ovaj rat najverovatnije završiti u nekoj fazi za pregovaračkim stolom. Ali takođe moramo da znamo da ishod tih pregovora u potpunosti zavisi od snage na bojnom polju", poručio je generalni sekretar NATO-a.

"Dakle, ako želimo ishod koji je prihvatljiv za Ukrajinu... najbolji način da to postignemo je da pružimo vojnu podršku Ukrajini", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da članice NATO-a moraju da budu spremne da podrže Ukrajinu na duge staze i pozvao članove Parlamentarne skupštine da nastave da se zalažu za veću pomoć Kijevu u svojim zemljama.

Bila bi greška da potcenimo Rusiju

Stoltenberg je priznao da ova pomoć ima svoju cenu za članice NATO-a.

"U našim zemljama mnogi se suočavaju sa krizom troškova života. Računi za energiju i hranu rastu. Ovo su teška vremena za mnoge", istakao je on.

Međutim, Stoltenberg je ocenio da će zapadne zemlje morati da plate mnogo veću cenu ako dozvole Rusiji da pobedi u Ukrajini, jer bi to bio signal drugim "autoritarnim režimima" da ciljeve mogu da postignu silom, što bi "učinilo svet opasnijim".

On je, takođe, upozorio da bi "bila velika greška ako potcenimo Rusiju" jer Moskva "i dalje ima značajne vojne kapacitete i veliki broj trupa".

Visoki ruski zvaničnici su više puta govorili da je Moskva spremna da pregovara sa Ukrajinom, optužujući Kijev da ne želi da razgovara i da namerno postavlja nerealne uslove za dijalog.

Rusija je sukob u Ukrajini opisala kao "rat preko posrednika" koji protiv nje vode SAD i NATO. Moskva je kritikovala isporuke oružja Ukrajini od strane zapadnih zemalja, rekavši da one samo produžavaju borbe i povećavaju rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.