Erdogan najavio i kopnenu operaciju u Siriji

Redžep Tajip Erdogan je poručio da nije upozorio ni SAD ni Rusiju na turske vojne planove, navodeći da su i Vašington i Moskva svesni da bi Turska mogla da dođe "iznenada jedne noći"

Predsednik Turske  Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi vojna operacija protiv kurdskih terorista u severnom Iraku i Siriji mogla da bude pojačana kopnenom komponentom.

Upozorenje turskog lidera usledilo je nakon napada na granične kontrolne punktove, kada su ubijena tri turska civila.

"Nema govora da će ova operacija biti ograničena isključivo na vazdušnu. Ako neko uznemirava našu zemlju, nateraćemo ga da plati cenu", rekao je Erdogan novinarima po povratku iz Katara.

Ranije je tursko Ministarstvo odbrane saopštilo da je uništilo 89 ciljeva tokom vazdušne operacije u severnoj Siriji i Iraku. Ankara je u nedelju izvela vazdušnu operaciju protiv sirijskog krila zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) na severu Sirije - prijavljeni su udari na grad Kobani, kao i na severni Irak.

Erdogan je poručio da nije upozorio ni SAD ni Rusiju na turske vojne planove, navodeći da su i Vašington i Moskva svesni da bi Turska mogla da dođe "iznenada jedne noći". Fraza koju je predsednik iskoristio referenca je na tursku vojnu operaciju pokrenutu 1974. godine kao odgovor na vojni udar u Grčkoj, koji je rezultirao podelom Kipra na delove koje kontrolišu Grci i Turci.

Nakon bombaškog napada u Istanbulu 13. novembra, u kojem je poginulo šest osoba, a za koji je Erdogan okrivio sirijske Kurde, Ankara je saopštila da će nastaviti operaciju na severu Sirije protiv militanata zabranjene Radničke partije Kurdistana.

Turska je do sada izvršila tri upada u severnu Siriju protiv milicije sirijskih Kurda (IPG), za koju kaže da je krilo zabranjene Radničke partije Kurdistana. Napadi su usledili nakon što je Turska navela da je iz sirijskog grada Manbidža naređeno da se izvrši napad u Istanbulu.

Nekoliko minobacačkih granata danas je palo u granični okrug Karkamis u jugoistočnoj provinciji Gaziantep, rekli su zvaničnici. Projektili su, prema izveštaju, pogodili školu, dve kuće i kamion u blizini graničnog prelaza i ubili tri civila i ranili nekoliko drugih. Turska je za granatiranje okrivila kurdske militante.